Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Usta, takviye gıdaların ilgi gördüğüne değinerek, özellikle sporcular, ileri yaşta olanlar ve vegan beslenenlerin tercih ettiğini belirtti. Usta, “Gıda takviyeleri ilaç değildir. Hekimlerin tedaviye destek olarak önermesi, bir ilaç gibi algılanmamalıdır” dedi. Usta, takviye gıdaların ilaçlar gibi aşamalardan geçmediğine dikkat çekerek, toksik durumlarının bilinmediğini vurguladı. “Hiçbir ilacın uğradığı prosedürün yanından bile geçmiyor. Gerekli midir? Elbette. Sağlıklıyken bile almanız gerekebilir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Coşkun Usta, 20 yıl öncesine göre takviye gıdaların hem ilginin hem de üretimin arttığını belirtti. Usta, “Hastalara son 3 ayda takviye gıda kullanıp kullanmadıklarını sorduğumuzda yüzde 80’i ‘Evet’ diyor. Bu pazar o kadar genişledi ki kötüye kullanım da doğal olarak arttı. Ciddi suiistimal var. Zararlı, toksik olanlar var. Ölenler var” dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan ise “Pandemi sürecinde bu ürünlere talep 3 kat artmıştı. Eczacılarımız tarafından bu türden gıdalar daha bilinçli tavsiye ediliyor. 12 bin gıda takviyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan lisans almıştır. Bunların ruhsatlarının ve kontrolünün yapılacağı yer, Sağlık Bakanlığı olmalıdır” şeklinde konuştu.