NATO Zirvesi: Müttefiklerin Buluşması ve Gündem Özetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesi için ABD’ye gidiyor... Türkiye’nin iki önceliği var

NATO Zirvesi, Müttefik Devlet ve Hükümet Başkanlarının yanı sıra, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Ukrayna’nın Devlet ve Hükümet Başkanları ile AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının katılımıyla gerçekleşecek.

Zirve kapsamında 3 oturum planlanırken, ilk oturum sadece Müttefikler arasında gerçekleşecek ve stratejik konular ele alınacak. İttifakın caydırıcılığının ve savunmasının güçlendirilmesi, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğinde NATO’nun önemi, Ukrayna’daki savaşın mevcut durumu, terörle mücadelede NATO’nun rolünün artırılması, Ortaklarla ilişkiler, Güneyden kaynaklanan tehditler, zorluklar ve fırsatlar ele alınacak.

Zirvenin diğer oturumu, İttifakın Asya-Pasifik bölgesindeki Ortakları (Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda) ile AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Son oturum ise Ukrayna’ya odaklanacak ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin de katılımıyla NATO-Ukrayna Konseyi formatında gerçekleşecek.

Türkiye’nin zirvedeki mesajları arasında şu ifadeler yer alacak: “İttifak ruhuna uygun olarak, müttefiklerin birbirlerine savunma sanayiinde yaptırım, kısıtlama ve engellemeler uygulamamaları gerekmektedir. Müttefiklerin Vilnius Zirvesinde verdiği taahhütlere bağlı kalması beklenmektedir.”

Yapılan açıklamada, “Yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin sadece ulusal savunma kapasitelerine değil, İttifakın genel caydırıcılık ve savunma çabalarına zarar verdiği vurgulanmıştır. Terörizmle mücadele, NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapısına doğrudan etki etmektedir ve uluslararası güvenlik ortamında önemli bir rol oynamaktadır.”

Terörizmle mücadele konusunda artan uluslararası çabalar ve terör örgütleriyle işbirliğinden vazgeçme çağrısında bulunularak, terörizmin Güney kanadı ve Avrupa’nın güvenliği için temel bir tehdit oluşturduğu ifade edilmiştir.