Güneş Koruma Önerileri: Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş artık daha çok yakıyor




Deniz Sezonu Açıldı: Güneşten Korunma Önerileri

Deniz Sezonu Açıldı: Güneşten Korunma Önerileri

Deniz sezonu resmen açıldı ve güneşin etkisiyle ciltte lekeler oluşmaya başladı. Ne yazık ki, birçok kişi güneş kremi kullanmasına rağmen cildini koruyamıyor. Bunun sebebi, ozon tabakasının incelmesi nedeniyle UV ışınlarının daha yoğun hissedilmesi ve küresel ısınma ile güneşli günlerin artmasıdır.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Burhan Engin, güneş koruyucuların önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Çocukluk döneminde güneş yanıklarının ileriki yaşlarda cilt kanseri riskini artırdığını biliyoruz. Bu nedenle çocuklar için güneş koruyucu kullanımı çok önemlidir. Güneş kremi sadece plajda değil, şehirde de 10.00 ila 16.00 saatleri arasında düzenli olarak kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce sürülmeli ve en az 50 faktörlü güneş kremleri tercih edilmelidir.”

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay ise ozon tabakasının incelmesi ve küresel ısınmanın etkisiyle güneşin daha yoğun hissedildiğini belirterek, güneş kremi kullanımının her 2 saatte bir yenilenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Güneşten korunmanın önemini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Burcu Yamangöktürk Solak, güneş sonrası benlerde değişim olup olmadığının takip edilmesi gerektiğini belirterek şu önlemleri sıraladı:

  • Güneş kremini en az 50 faktörle kullanmalı ve güneşe çıkmadan 20 dakika önce sürülmelidir.
  • Güneşin yoğun olduğu bahar ve yaz aylarında düzenli olarak güneş kremi sürülmelidir.
  • Güneşin yoğun olduğu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır.
  • Güneş kremi her 2 saatte bir yenilenmelidir.