NATO Zirvesi: Ukrayna’ya Verilen Destek ve Putin’e Mesaj

NATO Rusya ve Çin’e meydan okuyacak

NATO Zirvesinde Rusya’ya Karşı Ukrayna’ya Destek Odaklı Toplantı Başlıyor

Bugün başlayacak ve perşembe günü sonlanacak olan zirvede ana gündem maddesi NATO’nun Rusya’ya karşı Ukrayna’ya verdiği destek olacak. Zirve kapsamında Ukrayna’ya yapılacak askeri, siyasi ve mali destek artışıyla ilgili yeni duyurular bekleniyor.

Washington’dan gelen bilgilere göre, NATO zirvesinde Putin’e çarpıcı bir mesaj iletilmesi planlanıyor. Bir Amerikalı yetkili, “Putin şayet Ukrayna’yı destekleyen ülkelerin koalisyonundan daha fazla ömürlü olduğunu düşünüyorsa tamamen yanılıyor. NATO zirvesi bunu güçlü şekilde bildirecek” dedi. Ayrıca ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü Ukrayna’yı destekleyen ve Kiev ile savunma iş birliği anlaşması imzalamış ülkeleri ağırlayacak.

Zirvenin ana gündemi Ukrayna’ya verilen destek olsa da Pasifik’teki NATO müttefikleri de unutulmayacak. Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda’nın da katılacağı zirvede, Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklıklardan kaynaklı önemli mesajlar verileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Türkiye saati ile 18.00’da Washington’un yaklaşık 20 kilometre uzağındaki Andrews Askeri Hava Üssü’ne inmesi bekleniyor. Erdoğan ayrıca NATO’nun 75. Yılı programına katılacak ve çarşamba akşamı Beyaz Saray’da düzenlenecek akşam yemeğine iştirak edecek. Geçtiğimiz yıllarda Vilnius ve Madrid’de Biden ile ikili görüşmeler gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’da da ABD Başkanı ile benzeri bir görüşme gerçekleştirebilir.