Geçtiğimiz günlerde, 37 Nobel ödüllü bilim insanının katıldığı bir panelde Yusuf Karlı, öğrencilerle birlikte kuantum fiziğinin gelişimini ve “kuantum dalga denklemi”ni detaylı bir şekilde tartıştı. Karlı, panelde şunları dile getirdi: “Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantıları’na katılmak için belirli akademik ortaklar her yıl en iyi genç bilim insanlarını seçerek aday gösteriyor. Ben de Avusturya Bilimler Akademisi tarafından gösterilen 11 aday içerisinden seçilip davet edildim. Kuantum fiziği alanında çalışmalarımı sürdürürken aldığım en büyük ilham kaynağım, Nobel ödüllü Anton Zeilinger’in kuantum dolaşıklık olgusunun anlaşılmasına yönelik çabaları olmuştur.”
Yusuf Karlı, Nobel ödülünün önemine değinerek şunları belirtti: “Nobel ödülü, önemli bir hedeftir. Ancak bu ödülü kazanabilmek için doğru zamanda anlamlı çalışmalar yapmak gerekmektedir. Benim içinse bilimsel çalışmalarımda ödül alma düşüncesi ikincil bir etkendir. Kuantum fiziği alanındaki çalışmalarımın kalitesi, ödül almamış olmam ile ölçülemez.”
Yusuf Karlı, “PSİBİLİM” adlı bilim iletişimi platformunun kurucusu ve Kuantum Türkiye (QTurkey) oluşumunun koordinatörü olarak da gençleri bilime teşvik etmeyi hedeflediklerini söyledi. Karlı, “Kuantumla ilgili bilimsel bilgiye erişimi kolaylaştırmak amacıyla gençlere eğitimler, seminerler ve atölye çalışmaları düzenliyoruz” dedi. Ablasını 6 Şubat depremlerinde kaybeden Karlı, “En büyük hedefim ablam Ayşegül’ün anısına, fırsat eşitliği bulamamış kız çocuklarına motivasyon ve fon sağlayacak, kâr amacı gütmeyen bir enstitü kurabilmektir” şeklinde konuştu.