Bakan Güler’den Önemli Güvenlik ve Diplomasi Açıklamaları

Güler: Suriye sınırına güvenlik koridoru oluşturacağız

Bakan Güler’den Sınır Güvenliği ve NATO Açıklamaları

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Güler, ABD merkezli Politico dergisinin sorularını cevapladı. Güler, sınır güvenliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Irak ve Suriye sınırlarımız boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturmaya ve bölgeyi teröristlerden tamamen temizlemeye kararlıyız. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlara devam edeceğiz.”

Bakan Güler, NATO’ya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’nin güvenilmez olduğu ifadesini kesinlikle reddediyoruz, böyle bir şey yok. 32 müttefikin bir arada olduğu bir ortamda her konuda aynı görüşlere sahip olunması düşünülemez. Bazı ülkeler böyle bir algı yaratmaya çalışıyor.” Güler, Avrupa Birliği üyesi müttefiklerin ‘NATO’nun güvenlik şemsiyesi dışında’ alternatif arayışlarının ittifakın birlik ve beraberliğine zarar verebileceğini vurguladı ve şu değerlendirmede bulundu: “Avrupa-Atlantik bölgesindeki en etkin güvenlik örgütü NATO’dur. Avrupa’nın kendi güvenliğini arttırma çabalarını anlamakla birlikte başka bir oluşuma ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz.”

Bakan Güler, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumunu da şu şekilde açıkladı: “Ukrayna ile stratejik ortaklık ve Rusya ile olumlu diyalog çerçevesinde; dengeli ve aktif. Türkiye bugüne kadar savaşın her iki tarafını da üst düzey görüşmelerde bir araya getirebilen tek ülke oldu. Karadeniz’in stratejik bir savaş alanına dönüşmesine izin vermeyeceğiz.”