İstanbulkart Öğrenci Tanımı Değişti!

İstanbulkart’ta öğrenci indirimine 30 yaş sınırı

İBB Meclisi, İstanbulkart Öğrenci Tanımı Üzerinde Değişiklik Yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, temmuz ayı üçüncü oturumunu Saraçhane’daki belediye binasında gerçekleştirdi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından Meclise gönderilen bir yazı üzerine, İstanbulkart Yönetmeliği’nde öğrenci tanımının değiştirilmesi talep edildi. Rapora göre, 30 yaşından gün almış öğrencilere UKOME kararı ile belirlenen Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinde yüzde 10 oranında indirim yapılacak.

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan, 2019’dan sonra İstanbul’da 30 yaş üstü öğrenci indirimli kartı kullanan kişi sayısının 122 binden 270 bine yükseldiğini belirterek, bu durumu eleştirdi. Özcan, “İBB’nin zarara uğradığını düşünüyoruz. Önlem alınmazsa, yüksek zamlarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi. AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise karara tepki gösterdi ve “İBB’ye göre öğrenmenin yaşı 30 yaş. Bunun mantıklı bir yanı yok” ifadelerini kullandı. Meclis’te yapılan konuşmaların ardından değişiklik teklifi oy çokluğu ile kabul edildi.

İşsizlere 3 Ay Boyunca Ücretsiz Toplu Ulaşım Desteği

Öte yandan, Bölgesel İstihdam Ofislerine (BİO) başvuran işsizlerin iş görüşmelerine gidebilmeleri için 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz toplu ulaşım desteği teklifi de Meclis’te görüşüldü ve oy birliği ile kabul edildi.

Öğrenci Tanımı Değişikliği

Öğrenci İstanbulkart tanımı şu şekilde güncellendi: “Milli Savunma Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu kapsamında eğitim gören ve YÖKSİS kaydı doğrulanan öğrenciler ile Milli Eğitim Temel Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Çıraklık Eğitim Kanunu ve diğer kanunlar kapsamında eğitim gören ve kaydı elektronik sistem üzerinden doğrulanan kişilere verilen kişiselleştirilmiş İstanbulkartı’dır. Lise öğrenimini tamamlamış ancak üniversite sınavına girmeyen ya da yerleşemeyen kişiler 1 yıl süreyle öğrenci sayılacak. 30 yaşından gün almış öğrencilere ise UKOME kararı ile belirlenen Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinde yüzde 10 oranında indirim uygulanacak.”