Bakan Tunç’un SETA 15 Temmuz Sempozyumu’ndaki Açıklamaları

Kadının soyadına ilişkin düzenleme... Bakan Tunç merak edilenleri yanıtladı

SETA’nın 15 Temmuz Sempozyumu’nda Bakan Tunç’tan Önemli Açıklamalar

SETA’nın düzenlediği 15 Temmuz Sempozyumu’na katılan Bakan Tunç, sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Kadının soyadına ilişkin düzenleme konusunda yapılan tartışmalara açıklık getiren Bakan Tunç, “Konu 9. Yargı Paketi’yle ilgilidir” dedi. Bakan Tunç, TBMM Adalet Komisyonu’nda Yargı paketinin görüşmelerinin tamamlandığını ve içerisinde 30’dan fazla madde bulunduğunu belirtti. Pakette yer alan düzenlemelerin yargı hizmetlerini daha etkin hale getirmeyi, yargının hızlanmasını ve adil bir şekilde tecelli etmesini sağlamayı amaçladığını söyledi.

Bakan Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi, istinaf sürecinde dosyaların hızlıca sonuçlanmasına yönelik düzenlemelerin pakette yer aldığını açıkladı. Ayrıca, sosyal medya ve basın yoluyla yapılan hakaret suçlarının azaltılmasına yönelik düzenlemelerin de pakette bulunduğunu vurguladı. Medeni Kanun’da iptal edilen düzenlemelerin de pakette yer aldığını belirten Tunç, kadının evlenerek kocasının soyadını almasının yanı sıra kızlık soyadını da kullanabilme hakkının korunduğunu dile getirdi. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçelerine atıf yaparak yapılan yeni düzenlemenin, kadınların soyadı konusunu yeniden düzenlediğini ifade etti.

Bakan Tunç, Balıkesir’de motokuryelik yapan üniversite öğrencisi Ata Emre Akman’ın öldürülme davasına ilişkin verilen karara değinerek, bağımsız ve tarafsız yargının kararının beklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızının karıştığı kaza sürecinde açıklama yapmayarak, dosyanın içeriğinde bir hata olması durumunda itiraz yoluyla düzeltilebileceğini ifade etti.