Türk Dizileriyle Türkiye’nin Dünya Çapındaki Popülaritesi Artıyor
Türk dizilerinin dünya çapındaki popülaritesi, Türkiye’yi sadece televizyon ihracatında öncü bir ülke haline getirmekle kalmıyor, aynı zamanda turizmi de canlandırıyor. Tarihi ve kültürel mekanlara fon sağlayan diziler, dünyanın dört bir yanından milyonlarca hayranı kendine çekiyor.
Amerikan Associated Press haber ajansı (AP) tarafından TV dizilerinin Türkiye’nin uluslararası imajını güçlendirdiği belirtildi. “Diriliş: Ertuğrul” ve “Kuruluş: Osman” gibi dizilerin çekildiği İstanbul’daki Bozdağ Film Stüdyoları, turistlerin en gözde ziyaret noktalarından biri haline geldi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da 2022’de seti ziyaret ederek, dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ ile buluştu.
Alanında uzmanlara göre, Türk dizilerinin popülaritesi aynı zamanda Türkiye’nin küresel ölçekte “yumuşak gücü”nü de artırıyor. Araştırma şirketi Parrot Analytics’in verilerine göre, 2020-2023 yılları arasında Türk dizilerine olan küresel talep %184 artarak, Türkiye’yi dünyanın en büyük dizi ihracatçıları arasına soktu. Global Agency’nin CEO’su İzzet Pinto, “Dünya genelinde her gün 400 milyondan fazla izleyiciye ulaşıyoruz. Türk dizileriyle yarattığımız yumuşak güç, siyasette yapılabileceklerle kıyaslanamaz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nden Doç. Dr. Deniz Gürgen Atalay’a göre, sektör 2023 yılında yurt dışı ihracatından 1 milyar dolar gelir elde etti ve özellikle İstanbul turizmine önemli katkı sağladı. Atalay, “Dizilerin sunduğu İstanbul imajı, yemeklerden içeceklere, müziklerden yaşam standartlarına kadar her şeyi kapsayarak cazibe haline geliyor” dedi. Türk dizi hayran platformu olan “Dizilah”ın kurucusu Haley Uganadi ise, dizilerin popülerliğinin genellikle İstanbul’daki yaşam tarzlarına ve Türkiye’nin zengin tarihsel fonuna dayandığını ve aile, arkadaşlık ve aşk temalarının bu popülerliği beslediğini söyledi.