Adalet Reformu ve Yasa Teklifi Görüşmeleri Özeti

9. yargı paketinde rötuş işareti... Kadının soyadı değişebilir

Meclis Adalet Komisyonu, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin 9’uncu ayağını oluşturan 38 maddelik torba yasa teklifine ilişkin dünkü görüşmeyi perşembe günü saat 10.00’da başladığı ve sadece molalar dışında kesintisiz olarak dün sabah 06.30’a kadar devam ettirdi. Muhalefet sözcüleri, sıkışık takvim nedeniyle çalışma düzeninin insan haklarına aykırı olduğu konusunda sık sık şikâyette bulundu. Paketin önümüzdeki hafta Öğretmenlik Meslek Yasası Teklifi’nin ardından Genel Kurul’da görüşülmesi planlanıyor.

“KOCA”NIN SOYADI
Yasa teklifinde en çok tartışılan konu, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından yeniden düzenlenen “evlenen kadının soyadı” maddesi oldu. Teklifte yer alan düzenlemeye göre, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak kadın, evlilik sonrasında kocasının soyadının önünde kendi soyadını da kullanabilir. Eğer kadının soyadı, kendi ve eski kocasının soyadından oluşuyorsa, kadın sadece birisini kullanabilir” hükmü bulunmaktadır.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİLER
Muhalefet, yasa teklifinin Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesini karşılamadığı konusunda ısrar ediyor. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel ise bu eleştirilere cevaben, “Grubumuz bu konuda değerlendirme yapıyor. Tüm eleştirileri dikkate aldık ve Genel Kurul sürecine kadar detaylı bir analiz yapılacak. Değişiklikler olabilir” açıklamasında bulundu.

HAKARET SUÇU DÜZENLEMESİ
Yasa teklifinde yer alan bir başka düzenleme ise sosyal ve görsel medyadan yapılan hakaretlerde dava açma süresinin en fazla iki yıl olmasıdır. İlk hakaret suçunda para cezası uygulanacak ve soruşturma açılmayacak. Ancak hakaretin tekrarlanması durumunda tazminat talep edilebilecek. AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, bu konuda yapılan eleştirilere şu şekilde yanıt verdi: “Hakaretler konusunda süre kısıtlaması getirmek gereklidir. Çünkü sosyal medya ve dijital platformlardan yapılacak hakaretler ciddi sorunlar yaşatmaktadır. Yargı süreçlerinin uzun sürmesi de adaletin sağlanmasını zorlaştırmaktadır.”