Türkiye’de Deprem Araştırmaları ve Yeni Fay Hattı Keşfi

İlk kez böyle bir çalışma yapılıyor... 6 Şubat depreminin merkez üssünde tespit edildi! Yeni fay hattını uzman isimler duyurdu

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu Kuruldu

TÜBİTAK yöneticiliğinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”nı güncelleme çalışmaları kapsamında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu. Bu platform, yaklaşık 10 aydır 19 ayrı noktada 128 diri fayda Türkiye Paleosismoloji Arastirmalari Projesi (P/SISMOTÜRK) kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Prof. Dr. Sözbilir İncelemelerde Bulundu

TÜBİTAK Başkanı Mandal ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında 6 Şubat 2023’teki 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssü Pazarcık ilçesindeki çalışmaları inceledi. Mandal, projenin önemini vurgulayarak, “Bilim temelli çözümler için gece gündüz çalışılıyor” dedi.

Depremler Sonrası Alınacak Önlemler Üzerine Çalışmalar Devam Ediyor

TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Diri faylar üzerinde yürütülen paleosismoloji temelli çalışmalarla Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenecek. 2025 yılının sonuna kadar Türkiye’nin tüm aktif, diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarını çıkarmış olacağız ve bu bütün kamuoyuyla paylaşılacak” şeklinde konuştu. Mandal, gelecekte olası felaketlere karşı bilimsel temellere dayalı çözümler üretmenin önemine değindi.

Yeni Bir Fay Hattı Keşfedildi

Proje kapsamında çalışmalar yürüten uzmanlar, Narlı fayı üzerinde yaptıkları incelemede 2 yeni hendek açtıklarını belirtti. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremler sonucunda yeni bir fay hattının oluştuğunu tespit ettiklerini ifade ederek, “Narlı fayından bağımsız bir fay burası ve bu fay Doğu Anadolu Fayı’na bağlantılı bir fay diye düşünüyoruz” dedi.

Çalışmalara katılan bilim insanları ve araştırmacılar, Türkiye’nin deprem riskine karşı daha güvenli ve bilimsel temelli önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.