İzmir’deki Orman Yangınları Hava Kirliliğini Artırıyor
İzmir’de son zamanlarda artış gösteren yangınlar, ormanlık alanların yok olmasına ve hava kirliliğinin artmasına neden oluyor. Ege Bölgesi’nde çıkan ve günlerce devam eden orman yangınlarında doğal biyokütlenin yanması sonucunda çeşitli kirleticiler atmosfere salınıyor. Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu’na göre İzmir için hava kirliliğinin Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğunu belirtiyor.
Yücel’e göre son 10 yılda İzmir, çıkan toplam yangın sayısı bakımından Muğla ve Antalya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ayrıca bu yangınlar sonucunda 11 bin 620 hektarlık alan zarar görmüş durumda. Orman yangınları, sera gazı etkisi yaratılarak atmosfere karbondioksit salınmasına ve iklim değişikliğine neden oluyor. Özellikle 2021’deki Manavgat yangınında yaklaşık 12 milyon metreküplük ağaç serveti kaybı yaşanmış ve atmosfere salınan emisyonlar ülkenin toplam sera gazı emisyonlarının önemli bir kısmını oluşturmuştu.
Orman yangınları sonucunda ortaya çıkan hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken Yücel, ”Asılı partikül maddelerin solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini belirtiyor. Özellikle astım, KOAH, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının risk altında olduğunu vurguluyor. Bu nedenle orman yangınlarının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için araştırmaların teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor.”