Yaban Hayatı Araştırmaları: Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Analizi

Yaban hayvanlarına özel enstitü

Samsun’da Yaban Hayatı Araştırmaları Enstitüsü Kuruldu

Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde, yaban hayatının incelenmesi ve Türkiye’deki biyoçeşitliliğin analiz edilmesi amacıyla ‘Yaban Hayatı Araştırmaları Enstitüsü Araştırma İstasyonu’ açıldı. Enstitünün açılışını geçtiğimiz Mayıs ayında yapan YÖK Başkanı Özvar, enstitünün Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti.

Enstitüde sis ağları kullanılarak yakalanan ve bilgileri kaydedilen kuşların doğaya salındığını belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, enstitünün amaçlarını şu şekilde açıkladı: “Üniversitemizde 25 yıldır göçmen kuşların davranışları, rotaları ve göç zamanları halkalama yöntemiyle incelenmekteydi. Aynı zamanda ornitoloji alanında uzmanlaşmış bir anabilim dalımız bulunmaktadır. Kızılırmak Deltası’nın yakınlığı da enstitümüzün kurulma sebeplerinden biridir. Enstitümüzde sadece kuşlar değil, tüm yabani hayvanlar üzerine çalışmalar yapılacaktır. Bu sayede Türkiye’nin biyoçeşitliliği ve iklim değişikliği hakkında geleceğe yönelik projeksiyonlar oluşturulacaktır. Türkiye’deki kuş çeşitliliğini belirleyerek ülkenin biyoçeşitliliği yeniden değerlendirilebilecektir.”

Prof. Dr. Ünal ayrıca, il merkezinde hayatta olmayan yabani hayvanların mumyalanarak bir müze oluşturulması planlarının da olduğunu belirtti. Üniversitenin veterinerlik fakültesinde yaban hayvanları için bir klinik bulunduğunu ve deltada bir ilk yardım ünitesi kurulduğunu da ekledi.

Kızılırmak Deltası’nda son 22 yılda 200 binden fazla kuşun halkalandığı bilgisine yer verilen haberde, deltada yaşayan 140 farklı kuş türü tespit edildiği ve uluslararası öneme sahip bir sulak alan olduğu belirtildi. Prof. Dr. Ünal, kuşların iklim değişikliği konusunda önemli işaretler verdiğini vurgulayarak, “Kuşların göç yolları, iklim değişikliği hakkında bize önemli bilgiler sunmaktadır. Bu detaylar enstitüde uzmanlar tarafından incelenecektir” dedi.