Çocuklar İçin Ev Kazaları Önlemleri

Ev kazalarında korkutan artış

Çocuk Yoğun Bakımları Düşme, Boğulma ve Yanıklarla Dolup Taşıyor

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Klinik İdari Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Müjdem Nur Azılı, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Ölümlü ev kazalarının büyük bir kısmını 6 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirtti. En sık düşme, zehirlenme, boğulma ve yanıklar gibi sebeplerle çocukların kaybedildiğini söyledi. Ancak evde alınacak basit önlemlerle, kalıcı sakatlıkların ve ölümlerin önüne geçilebileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Azılı, “Camlara çocuk kilitleri takılmalı, çünkü 10-15 santimetrelik aralıktan çocukların düşebileceğini belirtti. Ayrıca balkona çıkışların sınırlandırılmasının önemine değindi. Çocukların kafalarının küçük olması nedeniyle, yatakların koruma aralıklarının dar olması gerektiğini ifade etti. Yoğun bakımların yarısının düşme vakaları ile dolu olduğunu söyledi.

Ev kazalarında sık görülen zehirlenmelerle ilgili olarak Prof. Dr. Azılı, “Fare ilaçları, böcek ilaçları, büyüklerin kullandığı ilaçları ağzına alan çocukların ciddi zehirlenmelerle karşılaştığını belirtti. Ayrıca aşındırıcı maddelere dikkat çekerek, “Bulaşık tabletleri çocuklar için renkli ve eğlenceli olabilir. Ancak bu tür maddelerin kilitli ya da çocukların ulaşamayacağı yerlerde olması gerektiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra Prof. Dr. Azılı, “Kuruyemişlerden kaçınılması gerektiğini belirterek, soluk borusuna yabancı cisim kaçmasının ciddi bir problem olduğunu söyledi. En sık karşılaşılan örneğin soluk borusuna fındık veya fıstık kaçması olduğunu belirterek, ebeveynlere bu gibi yiyecekleri evde bulundurmamalarını önerdi.

Çocuklar için potansiyel tehlike oluşturan aletlerden birinin de ‘kettle’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Azılı, “Fişi ve ışığı olan kettle’ın çocuğun erişebileceği mesafede olması durumunda, kablosunun çekilmesi sonucunda içindeki sıcak suyun üzerine dökülebileceğini belirtti.