Tarihi Belge Restorasyon Çalışmaları Hızla Devam Ediyor

1463’ten kalma vakfiye yenilendi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi’nden Restorasyon Çalışmaları

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2007 yılında kurulan Belge Konservasyon ve Restorasyon Birimi, tarihi belgelerin korunması için önemli bir rol üstlenmektedir. Bu birim bugüne kadar 121 bin 401 yaprak belgenin restorasyonunu başarıyla tamamlamıştır.

Yıpranmış mülkiyet defterleri, uzman bir ekip tarafından aslına uygunluğu bozulmadan yenilenmektedir. Restorasyon işlemi belgenin durumuna göre iki farklı yöntemle gerçekleştirilmektedir. Klasik yöntemde belge elle restore edilirken, ikinci yöntem olan ‘Leaf-Casting’ adı verilen uygulamada belge özel bir makine yardımıyla yenilenmektedir. Bu yöntemde, mürekkebi dağılmayan belgelerin eksik kısımları kâğıt hamuru kullanılarak tamamlanmaktadır.

Belge restorasyonu tamamlandıktan sonra, klasik ve leaf-casting ünitelerinden fasiküller halinde ciltleme birimine iletilen tarihi belgeler, yeni ciltlerle kaplanıp tutanak tutularak ilgili birime teslim edilmektedir. Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı, tarihi belge niteliği taşıyan 1463 tarihli 65 metre uzunluğundaki Ayasofya Vakfiyesi’nin restorasyonunu da başarıyla gerçekleştirmiştir.

Restorasyon Uzmanı Nursel Demir, yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, “Arşivimizdeki defterler günümüzde hâlâ miras anlaşmazlıkları veya kadastro tespitine itiraz davalarına birer dayanak olarak geçerliliğini korumaktadır” açıklamasında bulundu.