Gençler İçin Doğru Meslek Seçimi Tavsiyeleri

Psikolog önerisi: Gerekirse bir yıl kaybedin ama mutsuz olmayın

Gençlere Tercih Yaparken Dikkat Etmesi Gerekenler

Eğitim uzmanlarına göre, tercih yaparken sadece başarı sıralamasına değil, kişilik özelliklerine, beklentilere ve maddi gerçeklere de dikkat etmek gerekiyor. Öğrencilerin meslek seçiminde dikkat etmeleri gereken en önemli konuların başında kişilikleri ve beklentileri geliyor. Meslek seçimi, bir ömür boyu etkilerini göstereceği için gençler sadece mantıklı olduğu için değil, kişiliklerine ve beklentilerine uygun meslekleri seçmeliler.

Örneğin, psikolojiye olan talebin artmasına rağmen, konuşmayı ve dinlemeyi sevmeyen, derin ilişkilere giremeyen kişilerin psikoloji bölümünü seçmemesi gerektiği vurgulanıyor. Eğer üniversiteye yeniden hazırlanma süreci göze alınamıyorsa, tercih yaparken puan ve sıralama odaklı değil, istenilen bölüm odaklı tercihler yapılması tavsiye ediliyor.

Herkesin 24 tercih hakkı olduğu hatırlatılarak, özellikle kontenjan kısıtlamalarından etkilenebilecek bölümlerde daha düşük sıralamalara da tercihlerde yer verilmesi öneriliyor. Ayrıca, tercih yaparken sadece dersler değil, kişinin kendini entelektüel ve sosyal olarak geliştirebileceği şehirlerin de göz önünde bulundurulması gerektiği belirtiliyor.

“Aileler, öncelikle kendi beklentilerini değil, çocuklarının istekleri, kabiliyetleri ve beklentilerini göz önünde bulundurmalılar.”