Akciğer Kanseri ve Hava Kirliliği: Endişe Verici Durum

İstanbul’un havası 1 yılda yüzde 3 daha kirlendi

Türkiye’de Akciğer Kanseri Tanısı Konulan Kişi Sayısı 41 Bin Oldu

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de akciğer kanseri tanısı konulan kişi sayısının 41 bin olduğu belirlendi. Türkiye, erkeklerde akciğer kanseri görülme oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. Akciğer kanserinde sigara tüketiminin hala en önemli neden olduğu bilinirken, hava kirliliğinin de artık önemli bir etken haline geldiği ifade ediliyor. İstanbul’un 2023 yılı ölçümlerine göre hava kirliliğinin bir önceki yıla göre %3 arttığı görüldü. Türk Toraks Derneği merkez yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, “Yenibosna semtinde hava kirliliği %69,54 oranında arttı. Büyükşehirlerdeki trafik yoğunluğu ve fosil yakıt kullanımı kirliliğin başlıca sebeplerinden” şeklinde konuştu.

Çin, Akciğer Kanseri Vakalarının En Yüksek Olduğu Ülke

Türk Toraks Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu başkanı Prof. Dr. Tuncay Göksel ise “Çin, 1 milyon 60 bin 584 yeni vaka ile en yüksek akciğer kanseri vakasına sahip. ABD ise 226 bin 33 yeni vaka ile ikinci en yüksek vaka sayısına sahip. Türkiye erkeklerde en yüksek akciğer kanseri oranlarına sahip ülkeler arasında. Vakaların %85’inden hala sigara sorumlu. Bu nedenle sigarayı bırakma akciğer kanserini önlemede en etkili yöntemlerden biri. Ayrıca, işyerlerinde ve evlerde hava kalitesinin artırılması, zararlı gaz ve kimyasallara maruziyetin azaltılması da önemli tedbirler arasında” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da Hava Kirliliği Endişe Verici Seviyelerde Artıyor

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, “Akciğer kanserinin hala dünyada en önemli nedeni sigara ancak buna yeni faktörler de ekleniyor. Hava kirliliği önemli bir çevresel faktör. Özellikle ince partiküller, solunum yollarına girerek hücre hasarına ve enflamasyona yol açabilmekte. Bu durum, uzun vadede akciğer kanseri gelişme riskini artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hava kirliliği her yıl dünya genelinde yaklaşık 7 milyon erken ölüme yol açmakta olup, bu ölümlerin önemli bir kısmı akciğer kanserinden kaynaklanmaktadır. İstanbul’da hava kirliliği 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık %3 artmış olup, bazı bölgelerde daha yüksek artışlar gözlemlenmiştir. Yenibosna’da hava kirliliği %69,54 oranında artmıştır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde sanayi faaliyetleri, trafik yoğunluğu ve fosil yakıt kirliliğinin başlıca sebepleridir” dedi.

Akciğer Kanseri Dünya Genelinde Ölümlere Sebep Olmaya Devam Ediyor

– Akciğer kanseri, 2022’de yaklaşık 1.8 milyon ölümle kanser kaynaklı ölümler arasında en yüksek paya sahiptir.
– 2022’de dünya genelinde yaklaşık 2.48 milyon yeni akciğer kanseri vakası tespit edilmiştir.
– 2023 yılında Türkiye’de yaklaşık 41 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulmuştur.
– Akciğer kanserine yakalanan kişilerin 34 bini erkeklerden, 7 bini ise kadınlardan oluşmaktadır.
– Çin, 1 milyon 60 bin 584 yeni vaka ile en yüksek akciğer kanseri vakası sayısına sahip ülke konumunda bulunuyor.