Hayvan Hakları Kanunu Yürürlüğe Girdi

Son dakika haberi: Sahipsiz hayvanlara ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlandı

TBMM’den Onay Alan Yeni Hayvan Hakları Kanunu Yürürlüğe Girdi

30 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan yeni kanuna göre, sahipsiz hayvanlar artık ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek ve rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.

Yasa kapsamında, insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalıklara sahip ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesinde belirtilen kurallar uygulanacak.

Belediyelerin, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i; büyükşehir belediyelerinin ise binde 3’ü kaynak olarak aktarılacak. Bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyelere aktarılacak.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkilileri 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alacakken, sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya yükseltilecek.