Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Ziyareti ve İkili İlişkiler

Etiyopya’dan sonra Mısır’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır Ziyareti İkili İlişkilere İvme Kazandırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 yıl aradan sonra 14 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Mısır ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilere büyük bir ivme kazandırmıştı. Ziyaret sırasında, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSK) cumhurbaşkanlarının eşbaşkanlığında toplanacağına dair ortak bir bildiri imzalandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Mısır ziyareti esnasında, mevkidaşı Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdellaty ile bir araya gelerek, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye’yi ziyareti sırasında düzenlenecek olan ilk YDSK toplantısının hazırlıklarını ele almaları bekleniyor. Bu kapsamda, YDSK çerçevesinde imzalanması planlanan yaklaşık 20 anlaşma üzerinde durulacak ve mevcut durum değerlendirilecek. Ayrıca enerji, sağlık, turizm ve savunma sanayi gibi alanlarda uzun vadeli işbirliği imkanları görüşülecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da meslektaşı Taye Atske Selassie ile bir araya geldi.

Gazze’deki gelişmeler, Filistin meselesi, Gazze’ye yapılan insani yardımlar ve bölgedeki artan gerginlikler, ziyaretin ana gündem maddelerinden biri olacak. Ayrıca Libya, Sudan ve Somali’deki gelişmeler de ele alınacak. Bakan Fidan’ın El Ariş’i ve Refah Sınır Kapısı’nı ziyaret ederek, Türkiye’den Gazze’ye gönderilen insani yardımlarla ilgili Mısır Kızılayı’nın lojistik merkezinde incelemelerde bulunması planlanıyor.