Casus Takasları: Esenboğa’nın Tarihi Anıları

Casusların yeni köprüsü ‘Esenboğa’

Esenboğa Havalimanı’nda Tarihe Geçen Casus Takasları

Esenboğa Havalimanı’nda son iki yıl içinde yapılan iki büyük casus takası, Berlin’deki Glienicke Köprüsü’nü hatırlattı. Sovyetler ile Batı bloku arasındaki casuslar savaşının en hareketli döneminde öne çıkan köprü, istihbarat tarihine casus takaslarının simgesi olarak geçti. Köprünün iki ucuna getirilen casuslar, karşı tarafla takas ediliyordu.

İlk önemli takas, 10 Şubat 1962’de gerçekleşti. ABD’nin elindeki Sovyet ajanı Rudolf Abel, Sovyetlerin elindeki Gary Powers ile takas edildi. Abel, KGB için New York’ta istihbarat toplarken yakalanmış ve 30 yıla mahkûm edilmişti. Powers ise 1960’ta Yekaterinburg’da düşen casus uçağın pilotuydu.

Diğer bir büyük takas ise 1985’te yaşandı. Marian Zacharski adlı eski KGB ajanı, ABD için istihbarat topladığı suçlamasıyla yakalandı ve mahkûm edildi. Sovyetler onu ABD’den geri almak için 23 tutuklu ve hükümlüyü serbest bıraktı.

1986’da şubat ayında köprü, Sovyet Yahudisi Anatoly Shcharansky ve üç Sovyet ajanının takasına ev sahipliği yaptı. Köprü, Tom Hanks’in başrolünde yer aldığı ‘Casuslar Köprüsü’ adlı filmle de ünlenmiştir.

1986’nın eylül ayında yine benzer bir olay yaşandı. Wall Street Journal muhabiri Nicholas Daniloff, casusluk suçlamasıyla tutuklandı ve ABD’de tutuklanan Gennadi Zakharov ile takas edildi.

Son olarak, Ağustos 2019’da ABD’li eski deniz piyadesi Travor Reed, Rusya’da tutuklandı. Yargılanıp 9 yıl hapis cezası alan Reed, Rusya’nın isteğiyle eski Rus pilotu Konstantin Yaroşenko ile Esenboğa Havalimanı’nda takas edildi.

Esenboğa Havalimanı, son günlerde casus takaslarına ev sahipliği yaparak ‘Casuslar Köprüsü’ gibi ön planda bulunmaktadır.