Laodikya Antik Kenti’nde Yapılan Kazı Çalışmalarında Mükemmel Keşif
Laodikya Antik Kenti’nin geçmişi M.Ö. 5500 yılına kadar uzanmaktadır ve İncil’de adı geçen 7 kiliseden birine ev sahipliği yapmaktadır. Bu antik kentte devam eden kazı çalışmalarında, ‘Batı Tiyatrosu’ alanında yapılan araştırmalarda, Yunan ve Roma mitolojisinde yer alan tıp tanrısı Asklepios’un heykeli ile kızı Hygieia’ya ait bir heykelin başı bulunmuştur. Bunun yanı sıra sahne binasının restorasyon alanında yapılan kazı çalışmalarında ise renkli ‘Skylla grubu’ heykelleri keşfedilmiştir. Bu heykellerin gün yüzüne çıkarılması arkeologları son derece heyecanlandırmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türk arkeolojisinin en kapsamlı ve iddialı projesi olan ‘Geleceğe Miras’ uygulamamız meyvelerini vermeye devam ediyor. ‘Geleceğe Miras Laodikeia Projesi’ kapsamında devam eden sahne binasının restorasyon çalışmaları sırasında eşsiz ve renkli Skylla grubu heykelleri keşfedildi.” diyerek heykellerin önemine vurgu yapmıştır.
Laodikya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ise keşfedilen Skylla grubu heykelleri hakkında önemli bilgiler vererek, “Heykeller barok stilde M.Ö. 2. yüzyıl başlarında Rodoslu heykeltıraşlar Athanadoros, Hagesandros ve Polydoros tarafından yapılmıştır. Bu eserler arkeoloji dünyasında önemli bir efsaneyi somut olarak bulduğumuz eserlerdir.” şeklinde konuşmuştur.
Helenistik dönemin, insan yüzü heykelleştirilmesi ve felsefi figürlerin heykelleştirilmesi gibi köklü değişimlere tanıklık ettiği bilinmektedir. Homeros’un Odysseia Destanı’nda anlatılan Skylla efsanesi, arkeologlar tarafından büyük bir önem arz etmektedir.