Biyonik Elin Gücü: Yılmaz Yiğit’in Hikayesi

Biyonik elle ilk tutuş

Jandarma Uzman Çavuş Yılmaz Yiğit, Biyonik El ile Yeniden Hayata Bağlandı

Jandarma Uzman Çavuş Yılmaz Yiğit, 21 Haziran 2007’de Şırnak’ta PKK terörüyle mücadele ederken Bestler Dereler bölgesinde uzaktan kumandalı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 2 kolunu, 1 bacağını, 1 gözünü kaybederek gazi oldu. Şırnak, Diyarbakır ve Ankara’da birçok ameliyat geçiren Yiğit’e, Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde protez kol ve bacak takıldı. Aynı hastanede memur olarak işe başlayan ve 2010 yılında evlenip 2 çocuk babası olan Yiğit’e, geçen ay yurtdışında geliştirilen ve hisleri iletebilen biyonik el takıldı.

Gazi Yılmaz Yiğit, Ankara’daki tedavileri sırasında hayata yeniden bağlandığını belirterek, hikayesini şu şekilde anlattı: “Hayata bağlanması o kadar kolay olmadı. Çünkü yeniden bir çocuğun doğması gibi; emekleyerek, sürünerek, düşerek, kalkarak ayağa kalkmayı başardık. Ortez-protezler yerine takılınca eğitimleri var. Çok kolay olmuyor ama eşimin de desteği ile hayata bağlandım. Yani bu durumda da sevilebileceğimizi gördüm. Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi’nin içinde Gazi Uyumevimiz vardı; havuzlu, bahçeli çok güzel bir yer. Düğünümüzü burada yaptık. Tüm gazi arkadaşlarım benim bu durumda evlendiğimi gördü. Onlar da hayata bağlandı.”

Yiğit’e Türkiye’de ilk kez takılan biyonik el protezinin kullanımından da bahseden Yiğit, şunları söyledi: “Bu protez çok yeni bir protez. Yaklaşık bir aydır kullanıyorum, kullandıkça da geliştiriyorum. Biyonik el protezlerimi taktığımda bakıma muhtaçlık durumum yok. Kendi çayımı, kahvemi içebiliyorum, yemeğimi yiyebiliyorum, hayata karışabiliyorum.”

Uzman Fizyoterapist Sevgin Yosmaoğlu ise Yılmaz Yiğit’e takılan biyonik el protezi hakkında şu bilgileri verdi: “Yılmaz Yiğit’e kullandığımız protez el, 4 kanallı bir protez. Kaslardan aldıkları sinyalleri el dediğimiz terminal uca götürüyor. Bu biyonik el, farklı kavramalara olanak vererek hastaların daha karmaşık işleri yapabilmesini sağlıyor. Yazı yazma, kalem tutma, cep telefonu kullanma gibi ince motor aktiviteleri de biyonik el sayesinde gerçekleştirebilmek mümkün oluyor.”