İsimler ve Yüz Görünümü İlişkisi: Araştırma Sonuçları

Bana yüzünü göster sana adını söyleyeyim




İsimler Yüz Görünümünü Şekillendirebilir mi?

İsimlerin Yüz Görünümü Üzerinde Etkisi

İsrail’deki Reichman Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, isimlerin yüz görünümünü şekillendirebileceğini ortaya koydu. Çalışmaya 312 yetişkin ve 244 çocuk katıldı. Katılımcılara, 36 yetişkin ve 36 çocuğun isimleri yüzleriyle eşleştirilmesi görevi verildi.

Yapılan incelemede yetişkinlerin yüzlerinin isimlerine uyum sağladığı, ancak çocukların isimlerinin doğru tahmin edilmesinde daha zorlandığı görüldü. Yapay zekânın da kullanıldığı çalışmada, toplam bin 164 yüz incelendi. Yapay zekâ, yetişkinlerin isimlerini yüzde 60 oranında doğru bir şekilde eşleştirdi.

Uzman Görüşleri

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Nurten Sargın, konuyla ilgili şunları belirtti: “İsimlerimiz genellikle kültürümüzü, entelektüellik seviyemizi, dini ve milli değerlerimizi ve hatta sosyoekonomik düzeyimizi temsil ediyor.”

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Başal ise “Bazı araştırmalar, insanların isimlerinin yüz ifadeleri ve genel görünümleri üzerinde etkili olabileceğini öne sürüyor. Ancak kesin bir kanıt henüz mevcut değil” şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye’de En Çok Kullanılan İsimler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında en yaygın kadın ismi 1 milyon 177 bin 80 kişiyle ‘Fatma’ iken erkeklerde birinci sırada 1 milyon 298 bin 846 kişiyle ‘Mehmet’ ismi yer aldı. Kadınlarda Fatma’nın ardından Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep isimleri gelirken, erkeklerde Mehmet’i Mustafa, Ahmet, Ali ve Hüseyin takip etti.