Erdoğan’ın Ekonomik ve Dış İlişkilerdeki Başarısı

Türkiye emin ve ehil ellerde

Kabine Toplantısı Sonrası Erdoğan’dan İhracat ve Ekonomi Açıklamaları

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ekonomik başarısına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Türkiye Yüzyılı’nın inşası için gece gündüz koşturuyoruz. Yakın çevremizdeki tüm sıkıntılara rağmen ekonomide yolumuzda ilerliyoruz. Geçen hafta açıklanan veriler doğru yolda olduğumuzu teyit etmiştir. İhracatta tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracatımıza ulaştık. Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.8 artış kaydederek, 22 milyar 512 milyon dolar oldu. Yıllıklandırılmış ihracatımızda toplam 261.5 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 3.4 artışla yine Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Mal ihracatında son 1 yılda 8.7 milyar dolar net artış sağlandı. İthalatımızdaki düşüş eğilimi devam ediyor. İthalatımız temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7.9 oranında yani 2.6 milyar dolar geriledi. Dış ticaret açığımız yıllık bazda 42.3 düşüş ile 7.2 milyar dolara indi. İhracatın ithalatı karşılama oranında 14 buçuk puanlık güçlü bir yükseliş yaşandı. Yıl sonu hedefimiz olan 267 milyar dolar ihracat rakamını mutlaka yakalayacağız.”

Erdoğan ayrıca turizmde de rekor kırıldığını belirterek, “Ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 26 milyon 137 bine ulaşarak, bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla rekor kırdı. Turizm gelirlerimiz de artmaktadır. Çok büyük aksilik olmazsa turizmde 60 milyar dolar gelir hedefini yakalayacağız.” dedi.

Ekonomik başarılarının yanı sıra Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası ilişkilerine de değinen Erdoğan, İsrail ile olan duruşlarını vurgulayarak şunları söyledi:

“İsrail’le dış ticaret işlemlerinde durduğumuz bir dönemde böyle bir orana ulaşmamız ayrıca takdire şayandır. Türkiye, İsrail’i ateşkese zorlamak ve insani yardımlarının Gazze’ye kesintisiz girişini temin etmek amacıyla aldığı bu kararın sonuna kadar arkasındadır. İhracatçılarımızın da kendilerine yeni pazarlar bularak burada yaşanan kaybı telafi ettiklerini görmekten memnuniyet duyuyoruz.”

Erdoğan, son olarak, Türkiye’nin bölgesindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan soykırım davasına müdahil olma kararını Lahey’e teslim edeceklerini de açıkladı.