17. Yüzyıldan Kalma Hacı Evliya Çeşmesi Taşındı

Tarihi evliya çeşmesi vinçlerle taşındı

İstanbul Fatih’teki 17. yüzyıldan kalma Hacı Evliya Çeşmesi Taşındı

Fatih’te bulunan 17. yüzyıldan kalma tarihi Hacı Evliya Çeşmesi, çevresindeki taşıt trafiği ve yapılaşma nedeniyle olası zararı önlemek amacıyla Fatih Belediyesi ekipleri tarafından farklı bir yere taşındı. Çeşmenin rahatça taşınabilmesi için özel bir iskelet sistemi kuruldu ve yer ile bağlantısı elmas uçlu tellerle kesildi.

Fatih Mevlanakapı Mimar Kasım Caddesi’nde bulunan Hacı Evliya Camisi yanındaki Hacı Evliya Çeşmesi, kısa bir süre önce restore edildi. Ancak yoğun yapılaşma ve çevredeki karmaşa nedeniyle çeşme, Fatih Belediyesi ekipleri tarafından belirlenen başka bir noktaya taşındı. 70 ton ağırlığındaki tarihi çeşme, yapısal bütünlüğü korunarak önce elmas uçlu tellerle alttan kesildi ve daha sonra vinçlerle kaldırılarak güvenli bir noktaya yerleştirildi. Çalışmaların ardından tarihi çeşme, yeni yerinde su vermeye başlayacak.

​​​​​​​Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Selim Ökten konuyla ilgili şunları söyledi: “Trafik ve taşıt yükünün artması, yapılaşma Hacı Evliya Cami Çeşmesi için tehlike arz ediyordu. Biz ilk olarak bu yapıyı özgün haliyle, yapı sistemine uygun şekilde geri taşımak istedik. Bunun için çelik konstrüksiyondan bir iskele yapıldı ve daha sonra mermerlerin kesildiği şekilde elmas uçlu tellerle yapı alttan kesilerek bütünlüğü bozulmadan 3 metre uzaklıktaki yeni yerine taşındı. Uzun yıllar kültür mirası olarak hizmet vermeye devam edecek.”