Meclis Gerginliği ve Tartışmaları

Meclis’e yakışmadı

Meclis Genel Kurulu’nda Gergin Anlar

AK Parti milletvekilleri sabahın erken saatlerinden itibaren Meclis’e gelerek, Genel Kurul’un açılması sırasında yoklamaya girmedi. Muhalefet partilerinin katılımıyla toplantı yeter sayısı sağlandığında ise AK Partili milletvekilleri toplu olarak salona girdi.

MHP’li milletvekilleri özel oturuma katılmadı. Oturumu yönetme sırası CHP’li Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’da olmasına rağmen Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Partili Başkanvekili Bekir Bozdağ’ı görevlendirdi. Bozdağ’ın oturumu açmasının ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Atalay’ın vekilliğinin düşürülme kararını da siz okudunuz. Bu anlamıyla bugün yeniden bir genel görüşme talebimiz var ve bu kararın yok hükmünde olduğunu söyleyen bir AYM kararı var. O anlamıyla tekrar bu Divan’da oturmanızı usule aykırı buluyoruz” dedi.

Bozdağ’ın usul tartışmasıyla ilgili ilk sözü alan DEVA Partili İdris Şahin oturumu yönetme sırasının Karaca’da olduğunu belirtti. Kürsüye çıkan TİP milletvekili Ahmet Şık’ın, “Sizde hiç utanma yok” sözleri salonu karıştırdı. AK Partililer, “Sende utanma yok. Terbiyesizlik yapma” diye karşılık verdi. Şık, “O salladığın parmağı kıracağız” dediği anda AK Partililer kürsüye yürüdü ve Bozdağ 15 dakika ara verdi.

Yeniden kürsüye çıkan Ahmet Şık, “En büyük teröristler buradakilerdir” diye AK Parti sıralarını gösterince AK Parti İzmir Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Alpay Özalan kürsüye koşarak Şık’a yumruk atarak yere düşürdü. Salon aniden karıştı. AK Partili vekillerle DEM ve CHP’li vekiller yumruklarla birbirlerine girdi. Kavganın ardından oturumu Meclis Başkanı Kurtulmuş yönetti.

Genel Kurul’da CHP’nin “Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişkin genel görüşme yapılması” önergesi kabul edilmedi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşime arka arkaya 5 kez ara verdi ve kavganın ardından verilecek cezaları grup başkanvekilleriyle görüştü. Ahmet Şık’a sözleri nedeniyle kınama, Alpay Özalan’a fiili nedeniyle kınama cezası verildi. Kavganın ardından Meclis Başkanı Kurtulmuş, temiz bir dil içerisinde Meclis çalışmalarının devam etmesi gerektiğini belirtti.

İYİ Parti’den istifa ettikten sonra AK Parti’ye geçen İstanbul Milletvekili Seyithan İzsiz, ilk kez AK Parti sıralarında oturdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis’te yaşanan kavganın ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş’u arayarak tepkisini iletti. Özel, “İnisiyatif almanız gerekiyor” diyerek oturumu yönetmesini istedi ve Meclis’te yaşanan olaylardan duyduğu utançla ilgili konuştu.