M-Çiçeği Salgını: Uluslararası Acil Durum

M-Çiçeği salgını büyüyor! Aşılar tam koruma sağlıyor mu? Önceki çiçek aşıları virüse karşı ne kadar etkili? ‘Durum çok acil, binlerce kişi korunmasız kalabilir’

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, M-ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ SALGININI ACİL DURUM OLARAK İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiği M-Çiçeği virüsü (mpox), Afrika ve Avrupa’dan sonra Asya’ya da yayılmaya başladı. 15’ten fazla ülkede görülen virüs, Afrika kıtasında 13 ülkede 17 bini aşkın vaka ve 500’den fazla ölümle endişe yaratmaktadır.

Uzmanlar, virüsün yeni bir varyantıyla ilişkilendirilmesi nedeniyle önceki salgınlardan daha tehlikeli olduğunu belirtmektedir. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, uluslararası koordinasyon gerektiren bu acil duruma dikkat çekerek, “Bu salgını durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahale şart” açıklamasında bulundu.

Afrika kıtasında ve ötesindeki yayılma ihtimalinin endişe verici olduğuna işaret eden uzmanlar, aşılara erişimin artırılmasının önemine vurgu yapmaktadır. Afrika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, M-Çiçeği aşısına ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) koordinatörü Dr. Justin B. Eyong da aşılara erişimin önemini vurgulamaktadır.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Koçak’a göre, M-Çiçeği virüsü çiçek hastalığına karşı aşılama ile elde edilmiş antikorlarla korunabilir. Ancak virüsün yayılma hızı ve ölüm oranı endişe vericidir.

Prof. Dr. Nafiz Koçak, M-Çiçeği virüsünün damlacık yoluyla bulaşabileceğini ve uzun vadeli etkilere neden olabileceğini belirtmektedir. Ancak bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinin AIDS gibi olmadığını vurgulamaktadır.

Bakanlık tarafından yayımlanan rehberde M-Çiçeği belirtileri ve bulaşma yolları hakkında bilgiler yer almaktadır. Hastalık cilt temasıyla ve yakın temasla bulaşabilir, bu nedenle temizlik ve hijyen önlemlerine dikkat edilmelidir.

M-Çiçeği virüsü, damlacık yoluyla bulaşabilen ve ciddi tedbirler gerektiren bir salgın olarak değerlendirilmektedir. Önemli olan aşı erişiminin artırılması ve yayılmanın kontrol altına alınmasıdır.