Erdoğan, Aksaz Tersanesi’nde Deniz Platformları’na Güç Katıyor

Yeni tip denizaltıların gurur günü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aksaz Tersanesi’nde Yeni Deniz Platformlarına Güç Katacak

Yarın gerçekleştirilecek Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni’ne Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak. Etkinlikte, Türk donanmasına güç katacak olan yeni tip denizaltı PİRİREİS hizmete girecek. HIZIRREİS denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimlerine başlarken, MURATREİS denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine başlayacak. Törende ayrıca, dünyada sınıfının en büyüğü olan 3000 tonluk denizaltı havuzu YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile hizmete alınacak.

REİS sınıfı denizaltılar, Türk donamasındaki en gelişmiş denizaltılardan biri olarak biliniyor. 2005 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatılan REİS sınıfı denizaltı tedarik projesi kapsamında, sınıfın ilk denizaltısı olan TCG PİRİREİS denizaltısı geçtiğimiz yıl havuza indirilmişti. Bu denizaltılar, düşük sesli seyir yeteneğine sahip olup standart denizaltılardan 3 metre daha uzun ve 67.6 metre uzunluğunda tasarlanmıştır. Su altında 2 bin 13 ton deplasmanı olan denizaltıların sahip olduğu hızı satıhta 10+ knot, dalış durumunda ise 20+ knot olarak belirlenmiştir. Ayrıca, denizaltılarda toplam 27 mürettebat bulunmaktadır.

Törenin bir diğer önemli kısmı ise REİS sınıfının diğer üyeleri HIZIRREİS ve MURATREİS denizaltılarının faaliyetlerine başlaması olacak. Yeni tip denizaltıların Mavi Vatan’da önemli bir güç faktörü olması bekleniyor. Ayrıca, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3000 tonluk denizaltı havuzunun da törenle hizmete alınacağı açıklandı.

Öte yandan, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılında ve Ertuğrul Fırkateyni’nin seyrinin 134. yıldönümü kapsamında Japonya seyrini tamamlayan TCG Kınalıada Korveti, İzmir’e döndü. Kınalıada Korveti, 136 günlük seyir süresince 19 ülkeyi ziyaret ederek toplamda 27 bin 280 deniz mili mesafe kat etti.