Türk-Mısır İlişkilerinde Yenilikler ve İşbirliği

Sisi 4 Eylül’de Ankara’da

Türkiye ve Mısır Arasındaki İlişkiler Yeniden Şekilleniyor

Son yıllarda artan gerginliklerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mısır’ın başkenti Kahire’ye yaptığı ziyaretle birlikte, iki ülke arasında yeni bir döneme girildi. Erdoğan’ın 12 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği bu ziyaret sonrasında, Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin de Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

İki liderin görüşmesinde, “İsrail’in saldırılarının durdurulması, bölgede ateşkesin sağlanması ve Netanyahu hükümetinin yargılanması konusunda atılabilecek ortak adımlar ele alınacak. Filistin başta olmak üzere Libya, Sudan, Somali gibi bölgesel meselelerin de ele alınması öngörülüyor.”

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında ise iki ülke arasında birçok alanda anlaşma imzalanması bekleniyor. Bu toplantı sonucunda ekonomik ilişkilere ayrı bir parantez açılacak ve karşılıklı yatırımlar ile ticaret hacmi arttırılacak. 10 milyar doları aşan ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, bu doğrultuda atılacak adımlar görüşülecek. Sisi’nin iş dünyasından isimlerle birlikte geleceği belirtiliyor ve enerji, sağlık, eğitim, turizm ve savunma sanayisi gibi birçok alanda işbirliği planlanıyor.