Çanakkale’nin Dalyan köyü yakınlarında bulunan ve 2400 yıllık bir liman kenti olan Alexandria Troas Antik Kenti’nde bu yılki kazı çalışmaları, 25-30 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir. Kazılar, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe tarafından koordine edilmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle ve maddi desteği yanında, Çanakkale Valiliği, Türk Tarih Kurumu, Ankara Üniversitesi ve İÇDAŞ A.Ş. da bu çalışmalara destek vermektedir. Bu yılki kazı çalışmaları sırasında, kentin 1800 yıllık mimari yapıları gün yüzüne çıkarılmaktadır.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, çalışmaların 1 Temmuz itibarıyla başladığını belirterek şunları söyledi: “Çalışmaları ortalama 25-30 kişilik bir ekip ile yürütüyoruz. Arkeologlar, mimarlar, koruma uzmanları, restoratörler, antropologlar ve jeofizikçilerden oluşan bir ekip ile birlikte çalışıyoruz. Ankara Üniversitesi’nden başka Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Ostim Teknik Üniversitesi’nden öğrenciler, uzmanlar ve hocalar da katılıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin öğretim üyeleri ve öğrencileri de bu çalışmalara ciddi destek vermektedir. Bu yılki kazı çalışmalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi’nin yanı sıra çeşitli üniversiteler ve özel sektörden destek almaktayız.”
Prof. Dr. Öztepe, bu yıl forum alanı olarak belirlenen kentin merkezindeki kazı çalışmalarının yoğunlaştığını belirtti. “Alanın doğusunda önemli yapılara odaklanmış durumdayız. Bu yıl kuzey ve doğu bölgelerine odaklanarak, daha önce açılmamış alanları inceliyoruz. Çalışmalarımız sonucunda, MS 2. yüzyıldan itibaren bu alanda yapılaşmanın olduğunu ve değişikliklerin yaşandığını gözlemliyoruz. 1800 yıl öncesine kadar uzanan yapı gruplarının bir kısmını gün yüzüne çıkarmaya başladık. Küçük buluntuların yanı sıra sikkeler, seramikler ve çatı kiremitleri de bulunmaktadır. Bu çalışmalarla çeşitli iskan evrelerini belirleyerek bölgenin tarihine ışık tutmayı hedefliyoruz,” diye ekledi.
M.S. 2. yüzyılın kentin en parlak dönemi olduğunu belirten Prof. Dr. Öztepe, “Bu dönemden başlayarak mimari evrelerdeki değişiklikleri izleyebiliyoruz. Ana ilk oluşum evrelerini bulmaya başladık. Kentin yaşanmışlığını koruyarak doğu yapısını keşfetmeyi hedefliyoruz. Jeofizik çalışmalarımızın yardımıyla bu yıl otopark alanının altında büyük bir yapının varlığını tespit etmeye çalışacağız,” dedi.