Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Vaka Yönetim Rehberi”nde Batı Nil Virüsü hakkında önemli bilgiler ve korunma yolları sunuluyor.
Nasıl bir virüs:
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu (BNVE), insanlara sıklıkla enfekte sivrisinekler aracılığıyla bulaşan ve nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabilen bir viral hastalıktır. Bu virüs insanlar, atlar, kuşlar ve vahşi hayvanlarda çeşitli nörolojik semptomlara yol açan bir RNA virüsüdür.
Nerede görülüyor:
Hastalık genellikle Afrika, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya gibi bölgelerde görülür. Avrupa Bölgesi ve komşu ülkelerinde 2018’den beri vaka sayılarında artış yaşandığı rapor edilmektedir. Türkiye’de ise 2010 yılından beri vaka bildirimleri yapılmaktadır. Hastalık genellikle kuş göç yolları üzerinde bulunan salgın bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. En büyük salgınlar Yunanistan, İsrail, Romanya, Rusya ve ABD gibi ülkelerde meydana gelmiştir.
Belirtileri neler:
Yaz aylarında ve sonbaharın erken dönemlerinde görülen bu virüsün bulaştığı kişilerin %80’inde belirti görülmez. Ancak hastaların yaklaşık %20’sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma ve cilt dökülmeleri gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Daha şiddetli vakalarda ise baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, boynu dik tutamama, uyuşukluk, zihinsel karışıklık, kas titremeleri gibi semptomlar görülebilir.
Tedavisi var mı:
Bilinen bir tedavisi olmayan Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu tedavi edilirken destek tedavileri uygulanmaktadır. Tedavi genellikle hastaneye yatış, IV sıvı tedavisi, solunum desteği gibi destekleyici önlemleri içermektedir. Hastaların genellikle bir haftalık bir süreçte iyileşme gösterdiği tespit edilmiştir. Virüsün insandan insana, vertikal bulaş, kan transfüzyonu, transplantasyon ve anne sütü yoluyla bulaşabilmektedir. Şu anda insanlar için etkili bir aşı bulunmamakla beraber atlara yönelik aşı uygulamaları mevcuttur ve insanlar için aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir.
Korunma yolları:
– Sineklerin üremesini engellemek için kaynakları yok edin ve durgun su birikintilerini azaltın.
– Kovada su birakmayın ve var olanları düzenli olarak değiştirin.
– Çocukların kollarını ve bacaklarını örten giysiler giydirin.
– Sineklik ve cibinlik kullanarak sivrisineklerden korunun.
– Evde ve terasınızda sarı renkli ampuller kullanarak sivrisinekleri uzak tutun.