Türkiye Ukrayna’ya Destek Sunuyor

Ukrayna Büyükelçisi: Kurtuluş Savaşınız ilham kaynağımız

Ukrayna Büyükelçisi: Türkiye’nin Barış Sürecine ve Desteğine Minnettarız

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Bağımsızlık Günü öncesi Hürriyet’e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, barış sürecine ve Ukrayna halkına verdiği desteğe minnettar olduklarını vurguladı. Bodnar, “Tarihi bir başarı örneği olarak Atatürk ve silah arkadaşlarının 100 yıl önce sayıca çok daha fazla üstün düşmanlara karşı verdiği bağımsızlık ve başarı mücadelesi bizim için ilham kaynağı oluyor” dedi.

Bodnar, Ukrayna’nın durumuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Ukrayna olarak kendi topraklarımızdaki cephe hattını tutmaya çalışırken, Rusya topraklarında da belli operasyonları sürdürüyoruz. Ukrayna’daki durumun stabil olduğunu söyleyebilirim. En çok etkilenen kesim cephe hattına yakın bölgelerde yaşayanlar.”

Elektrik sıkıntısına dikkat çeken Bodnar, “Ukrayna çok sayıda tarım ürünü üretiyor. Gıda sıkıntısı yaşanmıyor. En büyük sorun Rusların altyapıyı vurması sebebiyle elektrik. Aralarında Türkiye’nin de olduğu partnerlerimize müteşekkiriz. Jeneratör, transformatör gibi ekipmanları sağladılar. Bu şekilde halkımız hayatta kalıyor. Halkımız zafere inandığı için bütün bu zorluklara rağmen direnmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın barış isteğine vurgu yapan Bodnar, “Bütün komşuları ile barış isteyen ve savaşın bitmesini en çok isteyen de Ukrayna’dır. Hatta bu savaşın hiç başlamamasını isterdik. Ancak bu savaş bağımsızlık savaşı bile değil hayatta kalma mücadelesidir” ifadelerini kullandı.

Bodnar, yaptırımlara uyulması gerektiğini belirterek, “Bir an barışın sağlanması ve saldırganın savaşı sürdürme kabiliyetini azaltmak için bütün dünyadan Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara uyulması ve Rus şirketlerinin yaptırım dahilinde kendilerine yasak olan ürünlere erişimlerinin engellenmesi konusunda bir ricamız var” şeklinde konuştu.

Son olarak, NATO’nun liderlik rolüne vurgu yapan Bodnar, “NATO’nun saldırganın caydırılması ve durdurulması konusunda da liderlik rolünü tamamen yerine getirdiğini söyleyemeyiz. Kendinizi savunmanın en mantıklı, en ucuz yolu Ukrayna’ya destek vermektir” dedi.