Amasra: Doğal ve Tarihi Güzellikler

6 bin 600 nüfuslu ilçeye 1.5 milyon turist... Ziyaret edenler 'İyi ki gelmişiz' diyor

Amasra, Tarihi ve Doğal Güzellikleriyle Ziyaretçilerini Büyülüyor

Batı Karadeniz’in incisi olarak bilinen Amasra, özellikle yaz aylarında turistlerin ilgi odağı haline geliyor. Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserlerin bulunduğu Amasra Kalesi ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Amasra Müzesi, binlerce yıllık tarihi eserleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca deniz ürünleri ağırlıklı mutfak kültürü ve özel salatasıyla ünlü olan ilçede, turistlerin ilgisini çeken ‘Tavşan Adası’ da yer alıyor.

Amasra, bu yılın ilk 8 ayında 1,5 milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırladı. Özellikle 2022 yılında tamamlanan Amasra Limanı yolcu iskelesi ile başlayan kruvaziyer turizmi, ilçeye büyük hareketlilik getirdi. ‘Astoria Grande’ adlı kruvaziyer gemisiyle 2022’de 9 sefer düzenlenirken, 9 bin 23 turisti ağırlayan Amasra, 2023 ve 2024 yıllarında da binlerce turisti ağırlamaya devam etti.

Amasra Çekiciler Çarşısı’nda esnaflık yapan Hasan Özışık, turizmin canlanmasından memnuniyetini dile getirerek, “Sezonun güzel başlamasından dolayı mutluyuz. Her geçen gün artan ziyaretçi sayısı, Amasra’ya pozitif yönde yansıyor” dedi. Ailecek Amasra’yı gezmeye gelen Nurullah Yılmaz ise, “Amasra’nın doğal güzellikleri ve tarihi atmosferi bizi büyüledi. İyi ki gelmişiz, burası gerçekten çok özel bir yer” şeklinde konuştu.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise, ilçenin turizm potansiyelinin her geçen yıl arttığını belirterek, “2024 yılının ilk 8 ayında 1,5 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladık. Amasra’nın doğal güzellikleri ve tarihi mirası, turistleri cezbediyor. Bu yıl sonuna kadar 2 milyon turisti ağırlamayı hedefliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Amasra, deniz üzerinden de büyük ilgi görerek son 2 yılda 49 kruvaziyer gemisinin limana yanaştığını belirten Başkan Çakır, “Kruvaziyer turizmiyle birlikte ilçemizde 57 binden fazla turisti ağırladık. Gelecek yıllarda da bu sayının artmasını bekliyoruz. Amasra, doğal güzellikleri ve temiz havasıyla herkesi kendine hayran bırakmaya devam edecek” diye konuştu.