Topuk Kanı: Sağlık İçin Kritik Bir Adım

Uzmanlar uyardı: Topuk kanı bebeğiniz için hayati

AĞIR ENGELLİLİĞİ VE ÖLÜMLERİ ÖNLEYEN PROJELER

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Şerife Suna Oğuz, topuk kanı taraması hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Topuk kanı taraması, yeni doğan bebeklerde taranan hastalığın bulguları ortaya çıkmadan tanı almasını sağlar. Tedavi edilebilir bu hastalıkların kalıcı hasarları gelişmeden başarılı sonuçlar elde edilir. Hastaların yaşam kalitesini ve toplum sağlığını iyileştiren önemli bir programdır. Bebeklerin ağır engellilikleri hatta ölümleri önlenir.”

Doç. Dr. Mehmet Gündüz ise topuk kanı taramasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Topuk kanıyla tarama, ülkemizde yaklaşık 40 yıl önce Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde başlamış ve devam etmiştir. Ülkemizde 2006 yılında ulusal genişletilmiş tarama programına geçilmiştir. Şu anda 6 tane hastalığın topuk kanı taraması ile taraması yapılmakta ve bunların tedavisi ilgili kliniklerde sürdürülmektedir. Bugün ülkemizdeki tarama programıyla bu hastalıkların tamamı engellenmiştir.”

SOSYAL MEDYA AKIMLARI

Topuk kanı almanın bebeğe zarar verdiğine dair hiçbir kanıt olmadığını belirten uzmanlar, sosyal medyadaki yanlış bilgilendirmelere dikkat çekiyor. Aşı karşıtlığının ve tarama testlerinin reddinin artmasının toplum sağlığını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Doç. Dr. Mehmet Gündüz, “Eğer çocuklarımız gülsün, oynasın, gülümsesin istiyorsak lütfen topuk kanı vermekten kaçınmayalım” diyerek uyarıda bulunuyor.

KARAR VE TEPKİLER

KARS’ta bir aile çifti, bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetti. Hâkim Muhammed Koç, talebi reddederek, ailelerin bu konuda özgür olduğunu ve topuk kanı almanın olumlu sonuçları konusunda ispatın olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı ise hatalı bulduğu karar için istinaf sürecini başlattıklarını açıkladı.