Soyadı Düzenlemesi: Kadınların Tercihi Önemli

Tanınmış kadına ‘soyadı’ kolaylığı




Kadınların Soyadı Kullanma Hakkı Düzenlemesi

Kadınların Soyadı Kullanma Hakkı Düzenlemesi

AK Parti yetkililerinin üzerinde bir süredir çalıştığı düzenlemeye göre, evlendikten sonra kendi soyadını kullanmayı tercih eden kadınlar için belirli şartlar getirilmesi planlanıyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) geçen yıl, kadının evlendikten sonra bekârlık soyadını eşinin soyadıyla birlikte kullanabilmesine izin veren Medeni Kanun hükmünü ‘eşitlik ilkesine aykırı’ olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. AYM’nin Meclis’e 9 aylık süre vermesinin ardından, AK Parti 9. Yargı Paketi’ne düzenlemeyi eklemiş ancak AYM’nin kararı doğrultusunda değişiklik yapılmamıştı.

Yeni düzenleme, Genel Kurul’da 9. Yargı Paketi kapsamında ele alınacak. Kadınların soyadı kullanımı konusunda AYM’den dönüş yaşanmaması için çözüm arayışları sürüyor. Medeni Kanun’daki “Kadın evlenmekle erkeğin soyadını alır” kuralında bir değişiklik planlanmamakla birlikte, kamusal figürlerin kendi soyadlarını tercih etmeleri durumunda özel izin verilecek.

Evlendikten sonra kendi soyadını kullanan 847 kadın olduğu, hem kendi hem eşinin soyadını kullanan kadınların sayısının ise 918 bin olduğu belirlendi. AK Parti yetkilileri konuyla ilgili şunları aktardı: “Kadınlar genellikle eşlerinin soyadını tercih ediyorlar. Bunun sebebi, aile birliğini koruma istekleri. Ancak yine de kadınlara tercih hakkı tanıyarak özel durumlarda kendi soyadlarını kullanabilecekleri alanlar oluşturmak istiyoruz. Soyadı tercihi konusunda istisnalar yapılabilir, özellikle kamusal figürler için bu önem arz ediyor.”