Ankara Sincan Asansör Kazası Soruşturması

İtfaiye görevlileri ifadelerinde Beren Su’yu suçladı

Ankara Sincan’da Yaşanan Asansör Kazası Hakkında Açılan Soruşturma

13 yaşındaki Beren Su Bolat ve arkadaşı T.E.D., 23 Temmuz günü bir arkadaşlarını ziyaret etmek için asansöre bindiler ancak asansör katlar arasında sıkışıp kaldılar. Durumu yakınlarına bildirmeleri üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Kurtarma çalışmaları sırasında T.E.D. kurtarılırken, Beren Su maalesef hayatını kaybetti. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı ise olayla ilgili soruşturma başlattı.

Hazırlanan bilirkişi raporunda, kurtarma çalışması için olay yerine gelen 4 itfaiye görevlisinden 3’ünün kusurlu olduğu belirtildi ve “yaşanan kaza olayının meydana gelmesinde yerine getirmediği yükümlülerin temel etken unsurları olduğu” ifadesine yer verildi.

Raporda, itfaiye görevlilerin ifadelerine yer verilirken, Beren Su’yu suçlayan beyanlara rastlandı. İtfaiye eri Bayram B., “Çocuklar ile konuşmaya çalıştık ancak her ikisi de panik durumdaydı ve bizimle iletişime geçmediler. Kız çocuk kontrolsüz bir şekilde asansör dışına atladığı için kontrol edemedik ve boşluktan aşağıya düştü.” şeklinde ifade verdi.

Bu duruma karşın, asansörde kalan diğer çocuk T.E.D. ise kendilerini yönlendiren itfaiye görevlileri olduğunu belirtti. Apartman sakini İlhan A. da “Ekipler Beren’e yüzüstü yatarak gelmesini söyledi. Beren bu sırada yüzüstü yatarak ayaklarını aşağı uzattı. Beren kendini aşağı bıraktı ayakları yere değdiği esnada bir anda kaydı ve asansör boşluğuna düştü.” dedi.

Bilirkişi raporunda çeşitli ifadeler arasındaki çelişkilere dikkat çekilerek “İtfaiye görevlilerinin dikkatsiz kurtarma yöntemi ortadadır” denildi ve “İtfaiye görevlileri ifadelerinde çocukların panik durumda oldukları, Beren Su Bolat’ın aniden kabinden çıkarak aşağıya düştüğü belirtilmiş ancak mevcut ifadeler T.E.D. ifadesi ile çelişmektedir” değerlendirmesi yapıldı.