Sapan Balığı: Tehlikedeki Türler Arasında Önemli Bir Halka

İnsan yüzlü balık Antalya'da oltaya takıldı... Nesli azalma tehlikesi ile karşı karşıya

Halk arasında görünümü nedeniyle ‘insan yüzlü’ olarak tanınan sapan balığı popülasyonu, avlanma ve yavrulama sayısındaki azalma nedeniyle azaldı.

Akdeniz’de rastlanan sapan balığı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi’nde ‘nesli azalan tür’ olarak sınıflandırıldı.

Avlanması yasak olan sapan balığı, Antalya’da bir balıkçının oltasına takıldı. Serik ilçesi açıklarında canlı yem olarak kullandığı barbun balığını 35 metre derinliğe bırakan amatör balıkçı, balığı tutmayı başardı ve yüzeye çıkardı.

Amatör balıkçı, 1,2 metrelik sapan balığıyla karşılaşınca şaşkınlık yaşadı ve balığın nesli tehlike altında olan bir tür olduğunu öğrendi. Balıkçı, balığı zarar vermeden denize geri bıraktı.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, ‘insan yüzlü’ olarak tanınan sapan balığının nesli tehlikedeki türler arasında olduğuna dikkat çekerek, balıkların korunması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Gökoğlu, “Sapan balığı, dipten beslenen ve avlanması yasak olan bir türdür. Popülasyonu kritik seviyede ve az sayıda yavru verir. Bu balık türlerinin korunması için balıkçılara zarar vermeden denize geri bırakmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.