Dilruba Kayserilioğlu Davasında Karar Verildi.

Dilruba Kayserilioğlu hakkında karar verildi: 7 ay 15 gün hapis cezası

İzmir’de bir sokak röportajında Instagram’ın erişime engellenmesini ve hayvan yasasını eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 12 Ağustos’ta tutuklandı. Avukatı Hüseyin Yıldız, Kayserilioğlu’nun tutukluluğuna ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamaları yöneltilmesine itiraz etti ancak itiraz reddedildi. Ardından yapılan ikinci itiraz sonucunda hakim, ‘Hakaret’ suçlamasından tutukluluğun kaldırılmasına ve yurt dışı yasağı getirilmesine karar verdi. ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla tutuklu Devamı » olarak kalan Kayserilioğlu’nun serbest bırakılması için tekrar itiraz edildi ve son itirazıyla 29 Ağustos’ta tahliye edildi.

Dilruba Kayserilioğlu’nun, TCK 216/1 ve 2 ile 218 maddelerinden ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçunu işlemekten yargılanmasına başlandı ve kadın dernekleri üyeleri duruşma öncesi Kayserilioğlu’na destek açıklaması yaptı. Duruşma öncesi İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz da duruşmayı gözlemci olarak izledi. Hakim, iddianameyi okuduktan sonra sanığa söz verdi, Kayserilioğlu ise konuşmasında ifade özgürlüğü kapsamında konuştuğunu ve beraatini istedi.

Kayserilioğlu’nun röportajdaki ‘Herkes geri zekalı’ sözleri mahkemede gündeme geldi ve sanık bu sözlerin körü körüne destekleyenlere yönelik olduğunu savundu. Hakim, röportajın ses kaydını dinlettikten sonra sanığın iddianamede yazılı sözleri eksiksiz söylediğini belirtti. Sanık avukatları da ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu savunarak Kayserilioğlu’nun beraatini talep etti. Cumhuriyet savcısı ise ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ suçunu işlediği gerekçesiyle 4,5 yıl hapis cezası istedi.

Duruşma sonunda hakim, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan beraatine karar verdi ancak ‘Halkın bir kesimini alenen aşağılamak’ suçundan 6 ay hapis cezası verdi. Bu ceza, basın yoluyla işlendiği için TCK 218 maddesi gereği 1/2 artırılarak 9 aya çıkarıldı. Ayrıca 1/6 indirim uygulandı ve ceza 7 ay 15 güne düşürüldü. Hakim ayrıca hükmün açıklanmasını geri bırakırken adli kontrol kararını kaldırdı. Dilruba Kayserilioğlu ve avukatı, kararın beraate dönene kadar hukuk mücadelesine devam edeceklerini belirttiler.