Eylül Ayı Hava Durumu: Uzmanlar Uyarıyor

Aşırı sıcaklar yerini yağmura bıraktı… Eylül boyunca hava nasıl olacak?

Eylül Ayı Ardından Hava Durumu Değişiyor: Meteorologlar Uyarıyor

Eylül ayının sonlarına gelinirken, Marmara ve çevresinde hava şartlarında ani değişiklikler yaşanıyor. Son günlerde yaşanan sağanak yağışlar, sel ve su baskınları gibi olumsuzluklara dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları uyarıyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Avrupa’da yüksek basınç ve sıcak hava etkili olsa da Türkiye, özellikle Karadeniz bölgesi üzerinde soğuk hava etkisi altında. Karadeniz üzerindeki alçak basınç sistemi, Türkiye’ye yağış getiriyor. Bu durum atmosferdeki çeşitli etkilerle ani hava olaylarına yol açabilir. Coğrafi ve topografik faktörler de yağış şiddetini etkileyebilir.”

Dr. Güven Özdemir ayrıca Eylül ayının riskli bir dönem olabileceğini belirtti ve ekledi: “Karadeniz üzerindeki soğuk hava ve sıcak deniz suyu arasındaki etkileşimler batı Karadeniz’de şiddetli yağışlara neden olabilir. Şiddetli yağışlar, güçlü rüzgarlar ve gök gürültülü hava koşulları Marmara Bölgesi ve İstanbul’un Karadeniz kıyılarında etkili olabilir. Hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanabilir. Bu nedenle Eylül ayının riskli bir dönem olacağı düşünülüyor.”

Dr. Güven Özdemir aynı zamanda dolu yağışlarına da değinirken, “Özellikle Kırklareli gibi illerde görülen dolu yağışı diğer bölgelerimizde de görülebilir. Dolu genellikle 5-50 mm çapında olabilir ve zararlara yol açabilir” dedi.

Ekim ayında ise hava durumunun deniz yüzeyi sıcaklıklarına ve üst seviyedeki soğuk hava kütlesine bağlı olarak değişebileceğini belirten Dr. Güven Özdemir, “Sera gazlarının etkisiyle üst seviyedeki soğuk hava yer seviyesine indiğinde fırtınalı hava ve donmuş su damlaları dolu şeklinde yağışa dönüşebilir” şeklinde konuştu.