Adalet ve Anayasa Vurgusu: Erdoğan’dan Önemli Mesajlar

Yargı vizyonu: Gecikmeyen güven veren adalet

2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni’nde Erdoğan’dan Adalet Vurgusu

Yargıtay Başkanlığı’ndaki 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaletin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Ülkeyi yönetme sorumluluğunu alırken Türkiye’yi yükselteceğimiz dört sütundan birinin adalet olduğunu ilan ettik. İktidarlarımız boyunca milletimizin refahını artırırken adaleti ön planda tuttuk. Devletle vatandaş arasındaki bağı güçlendirmeye ve toplumsal barışı tahkim etmeye çalıştık. Adalet sistemimizin etkin, güvenilir, tarafsız ve bağımsız olmasını sağlamak için tarihi nitelikte adımlar attık.”

Erdoğan, adaletin insan için önemine de değinerek şunları ekledi: “Adalete olan güveni arttırmak için çaba sarf etmeliyiz. Modern adalet sarayları ve artan mahkeme sayısı önemli adımlar olsa da asıl önemli olan vicdanların huzur bulmasıdır. Adalet, insan için, insanı yaşatmak içindir. Kamu vicdanını teskin ederek adaleti tesis etmeye çalışıyoruz.”

Yargı reformu stratejisi belgesi ve yeni sivil anayasa konularına da değinen Erdoğan, şunları ifade etti: “Yargı reformu ve yeni anayasa ile vatandaşların hak ve hürriyetlerini genişletmeyi hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı’nın adalet vizyonunu esas alan bir adalet sistemini benimsedik. Hedefimiz, öngörülebilir ve çözüm odaklı bir adalet sistemi oluşturmak.”

Özgürlükçü Anayasa ve Yargı Kararlarının Eleştirilebilirliği

Erdoğan, yeni sivil anayasa konusunda şu mesajları verdi: “Yeni sivil anayasa ile Türkiye’nin adaletini pekiştirmeyi hedefliyoruz. Muhalefetin önyargılarını aşarak geniş bir mutabakatla çalışmayı planlıyoruz. Yargı kararlarının eleştirilebilir olması demokrasinin gereğidir. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde farklı düşünceler ifade edilebilir.”

Siyasi partilerin iş birliğine vurgu yapan Erdoğan, şunları söyledi: “Yeni anayasa, sadece bir hukuki belge değil, toplumun değerlerini temsil eden bir sözleşme olmalıdır. Yargının bağımsızlığını koruyarak adaleti tesis etmeye devam ediyoruz. Yargı kararlarının eleştirilebilirliği demokrasinin önemli bir parçasıdır.”

Tören, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katılımıyla gerçekleşti. Erdoğan ve Özel, tören salonunda bir araya gelerek selamlaştılar.