Sünnet Faciası: Hekimsiz Sünnette Ciddi Sorun Yaşandı

Sünnet sırasında penis derisi kesildi, kasığından alınan deri dikildi

Niğde’de Sünnet Faciası: Hekim Olmayan Kişi Tarafından Yapılan Sünnette Ciddi Sorun Yaşandı

Niğde’de yaşayan Mehmet M.’nin ailesi, 20 Ağustos’ta sünnet için hekim olmayan birine götürdü. Ancak burada yapılan sünnet sırasında, penis derisi tamamen kesilerek Mehmet M.’nin sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girdi. Bunun üzerine Mehmet M., Niğde’deki hastanede yapılan ilk tedavinin ardından Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

Kayseri Şehir Hastanesi’nde Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler ve ekibi tarafından ameliyata alınan Mehmet M.’nin kasık bölgesinden alınan deri, penisine dikilerek tedavi edildi.

Doç. Dr. Dörterler, durum hakkında şunları söyledi: “Hastane dışı, ‘merdiven altı’ diye tabir edebileceğimiz bir yerde hekim olmayan biri tarafından sünnet edilmiş. Bu ciddi bir durum. Hemen takibine ve tedavisine başladık. Kasık bölgesinden cilt yaması yani greft alarak tekrar penis dokusunu oluşturduk. Bugün tedavimizin 6’ncı günü. Gayet başarılı cilt grefti tuttu. Normal bir erkek olarak yaşayabilecek. Bu şanslı bir çocuğumuz. Ama her çocuk şanslı olmuyor.”

Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler, sünnetin hastane şartlarında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları belirtti: “Sünnet cerrahi bir işlemdir. Kesinlikle bir hekim tarafından yapılmasını öneriyoruz. Sünnet uygulamasının hastane şartlarında gerçekleştirilmesi gerekir. Sünnet bizde hala bir ritüel, gelenek olarak kabul edilip, cerrahi bir işlem olarak kabul edilmiyor. Bunun önemini bir şekilde vurgulayamadık. Toplumda böyle bir bilinç oluşmadı. Artık bunun oluşması gerekiyor.”

Doç. Dr. Dörterler, sünnet yaşına ilişkin de açıklamalarda bulunarak, “Sünnet yaşı için keskin sınırlar veremiyoruz ama küçük yaşlarda daha iyi sonuçlar elde ediyoruz. Ben, yeni doğan döneminde sünnet önermiyorum. Tercihen 2’nci 3’üncü aylarda, 1 yaş altı sünnet daha başarılı oluyor. Hem çocuğun bilinç düzeyi oluşmamış ve o korkuyu yaşamıyor. Erken aylarda sünneti her zaman öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Haberde ayrıca, çocuğun ailesinin, sünneti yapan kişiden şikayetçi olmadığı bilgisine de yer verildi.