İzmir Faciası: Yağmur ve Elektrik Akımı Ölümlere Neden Oldu

İzmir'de elektrik faciasına ilişkin davada 2'nci gün

İzmir’de Yaşanan Sağanak Yağış Faciası

İzmir’de 12 Temmuz günü saat 18.00 sularında başlayan şiddetli sağanak yağış, Bayraklı ilçesinde metrekareye 39,7 kilogram yağış düşmesine neden oldu. Yağışın etkisiyle kent merkezinde bulunan Bayraklı ve Konak ilçelerinde bazı cadde ve sokaklar suyla dolarak, araç sürücüleri ile yayalar zor anlar yaşadı.

Sağanak yağıştan korunmaya çalışan Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz ve ikinci el eşya satışı işiyle uğraşan İnanç Öktemay, su dolu yolda elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiler. Deniz ve Öktemay, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadılar.

Yaşanan facia sonrasında soruşturma başlatıldı. 30 kişinin gözaltına alındığı operasyonda 14 kişi tutuklandı. İfadesi alınan 2 şüpheliden birinin kanser tedavisi gördüğü, diğerinin ise yurt dışında olduğu belirtildi. Tutuklanan şüphelilerden Zekeriya T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yürütülen soruşturma kapsamında 11 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Bilirkişi raporunda, yaşanan olayda Deniz ve Öktemay’ın herhangi bir kusurunun olmadığı belirlendi. Olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu vurgulanırken, suçun başka unsurların ihmali ve teknik kusurlarıyla gerçekleştiği tespit edildi. Rapor ayrıca olay yerinde alınması gereken önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.

Olayın ardından yapılan soruşturmanın sonucunda İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 42 kişinin ‘taksirle öldürme’ suçlarından 15’er yıl hapis cezası talep etti. Suçun bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle cezaların yarı oranında artırılması istendi ve mahkemeye gönderildi.

İddianamede, ölenlerin kusuru olmadığı ve yaşanan facianın birçok ihmaller ve teknik kusurlarla meydana geldiği belirtildi. Elektrik şirketine yapılan ihbarlar ve sosyal medya paylaşımları da iddianameye yansıdı.

Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın ölümüne neden olan facia ile ilgili mahkeme süreci ise devam etmektedir. Bugün görülen duruşmada tutuklu sanıkların ve avukatlarının ifadeleri alındı, davaya yarın devam edilecek.