Zirvede Eğitim İçin Bağış Kampanyası

Kızlar okusun diye zirve zirve geziyorlar


Kilimanjaro’ya Bağış Toplama Macerası

Afrika’nın en yüksek ve dünyanın dördüncü zirvesi olan Kilimanjaro’ya burs toplamak amacıyla tırmanışlar, 2023 yılında Müge Naoko Gönül’ün girişimiyle başlamıştı. Gönül, aynı rotayı tamamlayarak 6 kız çocuğuna 4 yıllık eğitim desteği sağlayacak kadar bağış toplamıştı. Ardından bayrağı devralan Nurhan Cengiz ve Aylin Bulut Uysal da TEV’in ‘Eğitimli Kızlar için Zirveye’ kampanyasına destek vermek amacıyla zirveye tırmanmaya karar verdiler.

Nurhan Cengiz, Bolu Seben Şehit Kaymakam Muhammed Safitürk Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapıyor. Zirveye tırmanış deneyimini şu sözlerle aktardı: “Tırmanışımız toplamda 7 gün sürdü ve yüksek irtifada oksijenin azalmasıyla daha da zorlu bir hal aldı. Son gün zirve yürüyüşü için 4.700 metredeki kamp alanından gece 12:00’de başlayıp 8.5 saat boyunca dik bir tırmanış gerçekleştirdik. Türk Bayrağı bende, TEV Bayrağı ise Aylin’deydi. Eğer birimizden biri bir sorun yaşasaydı, bayrağı diğerine teslim edecektik. Zirvedeki Uhuru tabelasını görünce birbirimize sarılarak duygusal anlar yaşadık.”

53 yaşındaki Aylin Bulut Uysal ise tırmanış deneyimini şu şekilde özetledi: “Son gün, önceki günlerden daha zorlu olsa da yorulduğumda neden bu amaca hizmet ettiğimi düşündüm. 8 saatlik zorlu zirve yürüyüşünden sonra 4 saatlik inişi de neredeyse hiç mola vermeden tamamladık. Müge’nin açtığı yoldan geçerek kızlara ışık tuttuğumuza inanıyorum. Gelecekte de benzer destek faaliyetlerini sürdürerek eğitime katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Ayrıca, Nurhan Cengiz ve Aylin Bulut Uysal, kız çocukları için gerçekleştirdikleri tırmanış sırasında İsrail tarafından katledilen Filistinli bebekleri anmak amacıyla zirveye emzikleriyle çıktılar.