Deniz Kaplumbağaları İçin Plastik Kirliliği Mücadelesi Devam Ediyor

Her hafta 1 kredi kartı kadar plastik yiyoruz

Akdeniz’de Caretta Caretta Kaplumbağalarının Korunması İçin Plastik Kirliliğine Karşı Mücadele Devam Ediyor

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), 26 yıldır nesli tehlike altındaki caretta carettaların korunması için çalışmalar yapan bir kuruluş olarak sahillerde ve denizlerde artan plastik kirliliği ile mücadele başlatmıştır. EKAD Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Dr. Ali Fuat Canbolat, plastik kirliliğinin uluslararası boyutta endişe verici bir seviyeye ulaştığını belirterek şu açıklamalarda bulunmuştur:

“Plastiklerin yolu er ya da geç kıyılarda, denizlerde ve okyanuslarda son buluyor. Denizlerdeki tüm kirliliğin yüzde 80’i plastik atıklardan oluşmaktadır. Eğer bu durum devam ederse, denizlerde balıklardan çok plastik bulunacağı öngörülmektedir. Besin zincirine bu kadar girmiş olan plastikler, insanlar tarafından farkında olmadan yiyecekler aracılığıyla her hafta 1 kredi kartı ağırlığında tüketilmektedir. Her birimizin bu plastik kirliliğinde payı bulunmaktadır, özellikle tek kullanımlık plastiklerin kullanımına ve çevreye atılmasına devam etmemiz durumunda. Ayrıca, mikroplastikler örneğin bir annenin plasentası yoluyla bebeğe geçebilmektedir ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.”

‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ projesi kapsamında 2023 yılında başlatılan çevre inisiyatifi, son 2 yıldır Antalya’da Konyaaltı, Lara ve Belek sahillerinde gönüllüler tarafından gerçekleştirilmekte olup bırakılan plastik atıklar ile izmaritleri temizlemekte ve vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik faaliyetler sürdürülmektedir.