Okul Servislerinde Güvenlik Önlemleri İçin MMO Uyarısı

Mühendislerden güvenli servis kriterleri

MMO: Okul Servislerinin Güvenliği İçin Alınması Gereken Önlemler

Türkiye genelinde yüz binlerce okul servisinin pazartesi gününden itibaren trafiğe çıkacağını hatırlatan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), okul servislerinde güvenlik ekipmanlarının kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

MMO’nun belirttiğine göre, okul servislerinde araç takip sistemi, 3 noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk gibi güvenlik ekipmanlarının kullanımı ertelenerek uygulanmamaktadır. Bu durumun çocukların can güvenliğini tehlikeye attığını vurgulayan MMO, şu önerilerde bulundu:

  • Okul servis araçlarının tüm teknik muayeneleri sadece yetkili servisler tarafından yapılmalıdır.
  • Tüm araçlar belirli periyotlarda ek teknik denetimlerden geçirilmelidir.
  • Araçlarda her öğrenci için standartlara uygun emniyet kemeri, yangın söndürme sistemi ve 100 km/s hız sınırlayıcı cihaz gibi ekipmanlar zorunlu hale gelmelidir.

Ayrıca, ‘DUR’ uyarı işaretlerinin tüm araçlarda bulunması ve aktif bir şekilde kullanılması gerektiği belirtilen açıklamada, bu işarete uymayan araç sürücülerine caydırıcı cezaların uygulanması gerektiği vurgulandı. Şoför ve rehber personelin, mesleki yeterliliğe ve temiz bir sicile sahip olması, düzenli eğitimler alması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, velilere de servis araçlarının güvenliğini düzenli olarak kontrol etmeleri çağrısı yapıldı.