Muğla’da Kaçak Yapılar ve Yıkım Süreci

Bakanlıktan belediyeye ültimatom: Yıkın yoksa biz yıkarız

Marmaris’teki Kaçak Yapılarla İlgili Son Durum

Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 9 Kasım 2022 tarihi itibarıyla kaçak yapılar nedeniyle yapı kayıt belgelerini iptal etti. İl müdürlüğü, yapı sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunarak Marmaris Belediyesi’nden ilgili kaçak yapıların yıkılmasını talep etti.

Marmaris Belediyesi ise Aralık 2023’te yapı kayıt belgesi iptaline karşı Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını ve bu nedenle yıkım için mahkeme kararının beklenmesi gerektiğini il müdürlüğüne bildirdi. Ancak müdürlük, idari yargılama usulüne atıfta bulunarak yıkım kararının yerine getirilmesini istedi.

Temmuz ayında Marmaris Belediyesi, mahkemenin yapı kayıt belgelerinin iptaline ilişkin kararın yürütmesini durdurduğunu ancak henüz bir mahkeme kararı sunmadı. Bunun üzerine bakanlık, 6 Eylül’de belediyeyi yapı kayıt belgesi iptal kararına karşı mahkemelerden alınmış bir yürütmeyi durdurma veya iptal kararı bulunmadığını belirterek yıkımın gerçekleşmesi için bir kez daha uyardı.

Marmaris Belediyesi’nin yıkımı gerçekleştirmemesi durumunda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın harekete geçeceği hatırlatılarak, yıkım maliyetlerinin yüzde 100 fazlası ilgili belediyeden tahsil edilmek üzere bakanlıkça yıkılabileceği vurgulandı.