Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Katılımları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14. kez BM Genel Kurulu'na hitap edecek... Gündem İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’na 14. Kez Katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na 24 Eylül Salı günü 14’üncü kez hitap edecek. Başbakanlık görevinde bulunduğu 2005’te ilk kez BM 60. Genel Kurulu görüşmelerine katılan Erdoğan, Genel Kurulda yaptığı konuşmalarda önemli mesajlar verdi.

Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki hitabında, “Her şeyden önce kendini yenileyen, daha demokratik ve şeffaf, tüm üyelerin ortak iradesini temsil kabiliyetine sahip, uluslararası ihtilafların çözüm zemini olan, dünya barışının teminatı olarak görülen, saygınlığı, tüm üyeleri tarafından yüceltilen, daha aktif ve daha dirayetli bir BM teşkilatı, insanlığın ortak yararınadır” mesajını verdi.

Erdoğan’ın katıldığı sonraki BM Genel Kurulu ise 2007’deki 62. Genel Kurul görüşmeleri oldu. Terörle mücadele konusuna vurgu yapan Erdoğan, “Dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan terör eylemi hepimizi hedef alan bir insanlık suçudur” ifadelerini kullandı.

2009’da katıldığı BM 64. Genel Kurulu’nda ise BM’nin yapısının reforme edilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Adil ve katılımcı bir küresel düzenin kurulması için Birleşmiş Milletlerin etkinliğinin artması gerektiğini” dile getirdi.

Konuşmalarında bölgesel konuları da ele alan Erdoğan, Suriye, Libya, Somali, Filistin’e ilişkin mesajlar verdi. Azerbaycan topraklarının yıllardır süren haksız işgalinin sona ermesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulunda 2014 yılında BM’nin reform ihtiyacını vurgulayarak, “Dünya beşten büyüktür” ifadesiyle Birleşmiş Milletlerin etkinliğine dikkat çekti. Ayrıca FETÖ’ye karşı uyarılarda bulundu.

Erdoğan, 2017’de yapılan BM 72. Genel Kurulu’nda terörle mücadele konusunda önemli mesajlar vererek, Suriye’deki duruma değindi. Ayrıca Azerbaycan’ın Karabağ sorununa değinerek çözüm çağrısında bulundu.

2020 yılında video konferans aracılığıyla katıldığı BM 75. Genel Kurulu’nda, dünya genelinde etkili olan Kovid-19 salgınına dikkat çekerek, BM’nin reform ihtiyacını ve uluslararası örgütlerin krizdeki etkisizliğini vurguladı.

2021’de BM 76. Genel Kurulu’nda dünyadaki afetler ve göç sorunu üzerinde duran Erdoğan, uluslararası toplumu İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı durmaya çağırdı. Ayrıca KKTC’nin bağımsızlığını tanıma çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021’de BM 77. Genel Kurulu’nda Rusya-Ukrayna Savaşı, Filistin meselesi, ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değinerek, uluslararası toplumu KKTC’nin bağımsızlığını tanımaya ve adağa tarafsızlık beklemeye çağırdı.

Erdoğan, 2021’de BM 79. Genel Kurulu’na 14. kez katılacak ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ele alacak. Genel Kurul 22 Eylül’de başlayacak ve devlet başkanlarının konuşmalarına ev sahipliği yapacak. Erdoğan’ın ilk gün, üçüncü sırada konuşması öngörülüyor.