İstanbul’da Kaçakçılık Operasyonu: 796 Tarihi Eser Ele Geçirildi

Fatih'te tarihi eser operasyonu: 796 sikke ve obje ele geçirildi

İstanbul’da Kaçakçılık Operasyonu: 796 Tarihi Eser Ele Geçirildi

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kültür ve tabiat varlıklarının korunması ile kaçakçılığın önlenmesine yönelik çalışma kapsamında, ele geçirilen tarihi eserlerin piyasaya sürülmesini planlayan bir şebeke tespit edildi. Fatih ilçesinde belirlenen 3 ayrı adrese 13 Eylül’de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda 3 şüpheli yakalandı ve gözaltına alındı.

Adreslerde yapılan aramalarda, 15, 16, 17 ve 18’inci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen, çoğunluğu Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait altın malzemeden yapılmış 435 sikke grubu, Hristiyanlık inancına ait olduğu düşünülen 199 ikona grubu ve halkın sosyal, ekonomik ve kültürel mirasını yansıtan çeşitli malzemelerden üretilmiş etnografik eserler de dahil olmak üzere toplam 796 tarihi eser ele geçirildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüpheliler emniyette sorgulanacak. Şahıslar hakkında “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçundan işlemlere devam edilirken, ele geçirilen eserlerin İstanbul Ayasofya Müzesi Müdürlüğü, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ne teslim edileceği belirtildi. Ele geçirilen tarihi eserler ise şu anda emniyette sergilenmektedir.