Kapadokya Koruma Altında

Kapadokya’ya dokunan yanıyor

Kapadokya’nın Tarih ve Doğal Yapısı Korunuyor

Kapadokya, Peribacaları, Ihlara Vadisi ve yeraltı şehirleriyle her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Miras Kesin Listesi’nde yer alan Kapadokya’nın tarihi ve doğal yapısını korumak için sıkı önlemler almış durumda. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevini de üstlenen Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, 2019’dan beri kaçak yapılar ve turizm amaçlı sportif faaliyetlerine karşı yürütülen çalışmalara dikkat çekti.

Birol İnceciköz, “800’e yakın kaçak yapıyı bölgeden kaldırdık. Sahada tam denetim yapıyoruz, her ihbarı değerlendiriyoruz. 1000’e yakın dosya karar bekliyor. Son kaçak yıkılana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Kapadokya Alan Başkanı ayrıca şunları söyledi: “Sahada çok ciddi zorluklarla karşılaşıyoruz. Adli olaylara varacak şekilde arkadaşlarımıza yönelik çirkin saldırılar oluyor. Bine yakın dosya var. Son kaçak yapı yıkılana kadar, son kaçak turizm amaçlı sportif faaliyetini sonlandırana kadar bununla mücadele edeceğiz.”

Aziz George Kilisesi ve Kapadokya’nın mistik havasıyla ilgili de konuşan İnceciköz, “Hint düğünlerini Kapadokya’ya getirebilmek bir hayalim. Peribacaları için kimlik hazırlayarak, her bir peribacasına özenle yaklaşıyoruz. Şu anda yüzde 30-35’lerdeyiz.”

Graffiti ve zararlı defile çekimlerine de değinen İnceciköz, “Kapadokya’da yazı yazma ve grafitinin cezası 2 milyon TL. Verilen cezalar en üst sınırdan kesiliyor. En yüksek sınırda ceza kestiğimiz unsur, kaya mekânlarına, peribacaları alanlarına, doğal dokuya zarar verme” açıklamasında bulundu.