Türkiye Enerji Projeksiyonu ve Bayraktar’ın Houston Konuşması

Bakan Bayraktar: 2035 yılında yenilenebilir enerji gücümüzü 100 gigavata çıkarmak istiyoruz

Bakan Bayraktar, ABD’de Enerji Güvenliği ve Çeşitliliği Panelinde Konuştu

Bakan Bayraktar, ABD’nin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 Forumu’na katılarak Türkiye’nin enerji projeksiyonunu anlattı. “Jeopolitik Belirsizlik Zamanlarında Enerji Güvenliği ve Çeşitliliği” başlıklı panelde konuşan Bayraktar, enerji talebini karşılama, dışa bağımlılığı azaltma ve enerji dönüşümünü gerçekleştirme konularının Türkiye’nin karşılaştığı üç temel zorluk olduğunu belirtti.

Bayraktar, Türkiye’nin 2020 yılında Karadeniz’deki doğal gaz keşfi sonrasında sadece 4 yılda günlük 7,5 milyon metreküp gaz üretimini gerçekleştirebildiğini vurgulayarak, “Bu durum Türkiye’nin 2,6 milyon hanenin doğal gazını kendi gazından karşıladığını gösteriyor” dedi.

“ALTYAPI YATIRIMLARI” başlığı altında yeraltı doğal gaz depolama tesislerine ve yeniden gazlaştırma ünitelerine yapılan büyük yatırımlardan bahseden Bayraktar, “Yeniden gazlaştırma kapasitemizi neredeyse 5 kat artırdık ve tedarik portföyümüzü değiştirerek uzun dönemli LNG kontratlarına yöneliyoruz. Bu altyapı yatırımlarıyla piyasada daha rekabetçi çözümler sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Bayraktar, rüzgar ve güneş enerjisindeki kurulu güçlerini 2035 yılına kadar 100 gigavata çıkarma hedeflerini dile getirirken, nükleer enerji ve kritik minerallerin aranması konularında da çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Bayraktar, “AVRUPA’NIN 4’NCÜ BÜYÜK GAZ PİYASASI” olarak nitelendirdiği Türkiye’nin Avrupa’ya güvenilir bir enerji tedarikçisi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin komşu ülkelere ve dünyanın diğer bölgelerine gaz tedarikinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Yaklaşık 75 milyar metreküp doğal gazı Türkiye’ye getirebildiklerini söyleyen Bayraktar, Avrupa’ya yönelik gaz ihraç edebileceklerini belirterek, “Enterkonneksiyon kapasitelerini artırarak Avrupa piyasalarına gaz tedarik edebiliriz. Üretici, taşıyıcı ve tüketici ülkeler arasında denge sağlarsak başarılı bir enerji iş birliğine ulaşabiliriz” dedi.